La mitjana d’edat dels nous contagiats cada vegada és més baixa. Així ho demostren les dades actualitzades del Departament de Salut, que mostren que durant la setmana passada la mitjana d’edat dels positius detectats amb proves PCR o tests d’antígens (TA) a la Regió Sanitària de Girona va ser de 30 anys. És una tendència que també s’està complint a la resta de Catalunya, amb una mitjana un any més elevada. Els experts ho relacionen amb la protecció davant el virus que rep la població de més edat que ja ha estat vacunada.

Entre el 14 i el 20 de juny van fer-se 6.627 PCR i 3.363 tests d’antígens (9.990 en total). D’aquests, un 3,15% van ser positives, és a dir, 288 persones. I la mitjana d’edat d’aquests positius va ser de 30,8 anys. La setmana anterior la mitjana era de 34 anys, i la primera de juny els positius rondaven els 42 anys.

El percentatge de positivitat de les proves també s’ha reduït durant aquestes tres setmanes, passant d’un 3,71% fins a un 3,15%.

I mentre la mitjana d’edat va a la baixa, el risc de rebrot va fent el camí contrari. Durant els últims dies, la tendència dels indicadors de contagi ha tornat a anar a l’alça. L’última actualització de Salut va confirmar una pujada de 6 punts del risc de rebrot, fet que el situa als 68 punts. Per ara, el risc segueix essent moderat, tot i que dues comarques gironines, la Garrotxa i el Pla de l’Estany, estan en risc alt perquè superen els 100 punts.

Pel que fa al risc de transmissió, també segueix pujant, i ahir va passar de 0,85 a 0,92. Quan aquest indicador arriba a 1, cada infectat contagia més d’una persona.

Amb tot, destaca la caiguda sostinguda d’hospitalitzats, que ahir va registrar-ne 3 menys, amb 44 en total. D’aquests, una tercera part són crítics, concretament 13. Cal retrocedir fins al 28 de setembre, just abans de la segona onada, per trobar una xifra tan baixa de casos greus.

De fet, la caiguda sostinguda d’hospitalitzats és pràcticament generalitzada a totes les regions sanitàries de Catalunya. En aquest sentit, l’últim balanç va xifrar 33 ingressats menys a tot el territori, i 4 de crítics. En total hi ha 443 hospitalitzats, dels quals 139 són crítics, un 31%.

Catalunya, en risc «alt»

D’altra banda, una altra de les dades destacades és que el risc de rebrot a Catalunya ahir va tornar a situar-se a la ratlla de 100, tornant doncs a tenir un risc «alt». Això no passava des de principis de juny, quan va passar a ser «moderat»

Per últim, es van xifrar 1.001 casos i 3 morts.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus