La Policia Nacional ha desarticulat un grup criminal a la província de Girona que va estafar més de 300.000 euros a particulars i 32.968 euros a la Seguretat Social.

En total, els agents han arrestat 14 persones i han practicat tres registres a Platja d'Aro i Calonge.

La banda va crear una empresa fictícia i ha estafat a 103 víctimes.

Aquesta companyia fictícia un cop donada d'alta a la Seguretat Social servia per sol·licitar dades de falsos afiliats o clients amb la finalitat de determinar la seva solvència i viabilitat d'operacions de crèdit o préstec personal. Posteriorment, els delinqüents feien compres en línia mitjançant entitats financeres a nom de les víctimes.

Obtenien les dades personals de les seves víctimes a través d'una persona, que treballava en el control d'accessos d'un bar i fotografiava els DNI o bé per mitjà d'un instal·lador d'alarmes.

També donaven d'alta a treballadors ficticis -els investigats- amb l'objectiu que aquests cotitzessin dies d'alta en el Règim General de Treballadors de la Seguretat Social per poder sol·licitar diferents prestacions i subsidis.

Denúncia de la Seguretat Social

Tota aquesta operació va començar després que la Policia Nacional rebés una denúncia per part de Servei de Prevenció dels Delictes Econòmics de la Tresoreria General de la Seguretat Social, procedent de la Direcció Provincial de Girona sobre diversos treballadors que es trobaven afiliats en el compte de cotització d'un empresari.

Els investigadors van iniciar les primeres indagacions fins a esbrinar que la majoria d'aquestes persones no tenien coneixement d'aquesta situació. De la mateixa manera els agents també van poder acreditar que diverses empreses de comerç en línia havien estat víctimes d'un frau massiu de finançament de consum.

Frau a empreses

El modus operandi consistia a crear una empresa individual a través d'una identitat presumptament fictícia i donar-la d'alta en Seguretat Social i Hisenda, on de manera telemàtica, donaven d'alta a un gran nombre de falsos treballadors. Aquesta empresa pantalla servia per ocultar i facilitar els intents de frau a les entitats financeres.

L'objectiu principal era burlar el procés diari de sol·licitud i intercanvi de dades, amb consentiment, de les entitats de l'Associació Nacional d'Establiments Financers de Crèdit i la Tresoreria General de la Seguretat Social. Comprovaven la naturalesa de les activitats professionals dels seus clients o afiliats (dades d'alta, baixa o jubilació), amb la finalitat de determinar la seva solvència i, per tant, la viabilitat d'operacions de crèdit o préstec.

Amb cada operació d'alta d'un treballador, el suposat empresari rebia una resposta positiva del sistema, per tot seguit canviar el telèfon de contacte de l'empleat en les bases de la Seguretat Social. Al seu torn, sol·licitava la vida laboral del treballador assegurant-se així l'anonimat de les seves actuacions i el coneixement de la situació laboral d'aquesta persona.

Posteriorment utilitzaven la identitat del fals treballador per fer una compra a una important empresa de tecnologia en línia finançada a través d'entitats financeres, les quals suportaven finalment el pagament total d'aquests productes. Els productes eren lliurats mitjançant missatgeria, usant la direcció i el telèfon aportats al web pel comprador, unes dades alienes i desconegudes pel suposat treballador estafat.

103 persones afectades

El nombre d'afiliats i que són víctimes d'aquesta banda és de 103 persones.

Fruit d'aquestes investigacions, els agents també van trobar una altra empresa vinculada amb les persones investigades i que havia estat igualment utilitzada per donar d'alta a treballadors ficticis, però en aquesta ocasió amb el coneixement d’aquests. L'objectiu era que els suposats treballadors cotitzessin dies d'alta en el Règim General de Treballadors de la T.G.S.S per a posteriorment, gràcies als períodes cotitzats, sol·licitar diferents prestacions i subsidis a l'SEPE, a l'INSS o a una mútua col·laboradora. En el transcurs de les indagacions, els investigadors han pogut acreditar que set dels treballadors ficticis havien cobrat aquestes prestacions.

Finalment l'operació s'ha saldat amb la detenció de 14 persones, algunes d'elles amb diversos antecedents policials. Se'ls acusa d'estafa, falsedat documental, frau de prestacions i grup organitzat. La Policia ha practicat tres entrades i registres en domicilis a Platja d'Aro i Calonge. La quantitat total estafada a més de 100 persones és superior als 300.000 euros i el frau de prestacions a la Seguretat Social puja a 32.968 euros.