La família de l'actor amateur Enric Tubert va cedir ahir més de 800 fotografies, programes i cartells de teatre a l'Ajuntament de Banyoles. El fons inclou material documental d'entre els anys 1953 i 2009 i serveix per estudiar i il·lustrar el món teatral banyolí. Tubert (1933-2009) va ser un banyolí molt implicat amb el món del teatre de la vila. Era un dels protagonistes dels Pastorets de Banyoles i de la Passió i també va ser un dels impulsors del cinema amateur a la capital del Pla de l'Estany. Els fons es trobaran en un dipòsit de l'Ajuntament de Banyoles i la gent el podrà consultar a través de l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany.

La cessió

La cessió de la família amb l'Ajuntament es va oficialitzar ahir al matí amb la signatura del conveni de l'alcalde, Miquel Noguer, i els fills de Tubert, en un acte que va tenir lloc a la biblioteca del consistori. Durant l'acte, Noguer va agrair a la família el «gest de generositat cap a la ciutat no només ara, amb el lliurament dels fons, sinó al llarg de tota la seva vida dedicada al teatre a Banyoles i també a la ciutat». Va afegir, també, que Enric Tubert «exemplifica l'essència del teatre banyolí» i que «no només feia teatre, sinó que feia ciutat és del punt de vista teatral».

El fill de Tubert, també de nom Enric, va destacar que l’arxiu «és d'un actor amb una gran vocació per al teatre que jo vaig trobar fa més de 40 anys amb programes i fotografies antigues i que, a partir d'aquí, vam començar a remoure per anar ordenant i classificant».

La trajectòria

Enric Tubert va néixer el 1933 i va estar vinculat a diverses agrupacions teatrals, sobretot les entitats vinculades al Cercle de Catòlics, com l'Agrupació Teatral Bañolense, Teatre i Art i Agrupació Teatral del Cercle de Catòlics. També va dirigir la secció de teatre i playback al Casal de la Gent Gran de Banyoles, va impulsar el cinema amateur a la capital del Pla de l'Estany i va col·laborar amb la parròquia de Santa Maria dels Turers, amb els pessebristes i amb la revista local «Horizontes».

El fons documental

Tota aquesta activitat cultural queda plasmada a través del fons personal que l'actor anava creant i que ara queda a disposició de l'Ajuntament de Banyoles. En les vuit capses de documents, hi ha més de 800 fotografies d'entre el 1953 i el 2009, 160 cartells i programes de muntatges teatrals de Banyoles (alguns de La Passió) i 22 textos teatrals d'autors del municipi (entre ells Joan Olivas, Jaume Ferriol, Frederic Corominas o Joan Solana). També hi ha correspondència, textos i escrits diversos dels Zipi Zapes arrevistats, retalls de diari, i la primera pel·lícula que Tubert va dirigir: 'Los comanches de la Mancha' (1956).

El fons inclou també una part dedicada a la història del rem a Banyoles, amb documents i fotografies que refereixen la creació de la secció de rem del Club Natació Banyoles al 1958 i més tard de la secció de veterans de rem. El seu fill ha executat la tasca de classificació i documentació de l'arxiu conjuntament amb l'actor Miquel Torrent. Al llarg de l'estiu, ambdós han classificat tot el material per preparar-lo abans de la cessió a l'Ajuntament.