Les comarques gironines s'emplenen dissabte d'actes institucionals, manifestos i sardanes, amb motiu de la celebració de l'Onze de setembre, la Diada de Catalunya. Des de primera hora del matí, municipis d'arreu de la província hissaran la senyera al so d'Els Segadors, faran ofrenes florals als monuments de personalitats catalanes importants i els ciutadans podran sumar-se a ballar la dansa popular nacional catalana al ritme de les cobles del territori.

Un any més, a banda de les convocatòries locals, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat una manifestació multitudinària a la capital catalana, Barcelona, que, enguany, començarà a Urquinaona a les 17:14 h i es desplaçarà fins a les portes del parc de la Ciutadella, on es farà l'acte polític. La mateixa Assemblea ha posat a disposició autocars per tal que els ciutadans de tot el territori puguin participar en la rua.

En directe

Última actualització 22:50

L'acte institucional de la Diada homenatja el 50è aniversari del discurs de Pau Casals a l'ONU

EL'acte, organitzat conjuntament per Govern i Parlament, ha tingut com a eix vertebrador el 50è aniversari del discurs de Pau Casals a l'ONU. Ha estat un esdeveniment que ha comptat amb Marta Bayarri a la direcció artística i amb Jofre Bardagí a la direcció musical, que han posat èmfasi en els valors de la pau, la justícia, la llibertat dels pobles, la cultura catalana i la fraternitat.L'acte ha començat amb una peça audiovisual en què tres joves, davant la casa on va néixer Pau Casals, rememoren el discurs que el violoncel·lista va fer davant l'ONU i visiten les diferents estances de l'immoble, ara convertit en museu. Els intèrprets de la peça, que després han exercit de fil conductor de tot l'esdeveniment, han estat l'actriu Natalia Barrientos i l'actor Guim Puig, coneguts pels papers a la sèrie de TV3 'Les de l'hoquei', i l'actriu Paula Vicente, vista a la sèrie 'Com si fos ahir'.

Dos detinguts pels incidents a Via Laietana després de la marxa de la Diada

Els Mossos d'Esquadra han detingut dues persones, una per desordres públics i una altra per atemptat a l'autoritat, en els incidents que s'han registrat a la Via Laietana de Barcelona, davant de l'edifici de Prefectura de la Policia Nacional, després de la manifestació independentista de la Diada.

Segons han informat fonts policials, cap a les 21.20 hores almenys dues persones constaven com a detingudes pels incidents, en què grups d'independentistes han llançat diversos objectes, pintura, pots de fum, tanques i han buidat un extintor contra els Mossos que custodiaven l'edifici de Prefectura.

Corredisses i cops de porra a Via Laietana per intentar dispersar els manifestants de davant de la comissaria

 Els Mossos han actuat a la Via Laietana per intentar dispersar els manifestants que quedaven davant de la comissaria de la Policia Nacional i han fet almenys un detingut. Diverses furgonetes s’han desplaçat per l’avinguda, hi ha hagut corredisses i també alguns cops de porra. Aquesta tarda, un reduït grup de manifestants de la Diada s’ha aturat davant de la comissaria, al marge de la marxa principal, i hi ha hagut moments de tensió pels llançaments d’ous, bengales, ampolles de vidre i pots de fum i paper de WC. Fins i tot s’ha acabat encenent un petit foc a la façana de la prefectura, moment en què els Mossos han reforçat el dispositiu per mirar d’acabar amb la concentració. Alguns manifestants han tirat tanques contra els agents.

Cremen una foto d'Aragonès i Sánchez en la manifestació de l'Esquerra Independentista

Una desena d'encaputxats han cremat aquest dissabte a la tarda en la manifestació de l'Esquerra Independentista a Barcelona una foto del president de la Generalitat, Pere Aragonès, saludant-se amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, a més de banderes d'Espanya, França i la UE.

Cremen una foto d'Aragonès i Sánchez en la manifestació de l'Esquerra Independentista agències

ANC i Òmnium exigeixen al Govern que "faci la independència"

 "President, faci la independència!". La líder de l'ANC, Elisenda Paluzie, s'ha dirigit al cap del Govern, Pere Aragonès, per exigir-li que "no desaprofiti" el mandat del 52% i avanci cap a la república. Durant els discursos a l'escenari en el final de la manifestació independentista, aquest dissabte Onze de Setembre, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha reclamat als partits que estiguin "a l'alçada del moment" amb "estratègies compartides".

Tensió davant de la comissaria de la Policia Nacional a Via Laietana

Un grup de manifestants independentistes ha tirat ous, paper de vàter i pots de fum contra la comissaria de la Policia Nacional a Via Laietana. Els agents dels Mossos i de la Policia Nacional que custodien l’edifici porten la protecció antidisturbis i s'han col·locat darrere dels escuts. Arran d’alguns petards i pots de fum, ha cremat part del paper de WC que havien llençat els manifestants contra l’edifici. Algunes persones de la manifestació principal s'han aturat davant de la Prefactura mentre el gruix de la protesta seguia Via Laietana avall. Els manifestants criden consignes contra la policia espanyola amb crits com ‘1-O, ni oblit ni perdó’ i ‘Fora les forces d’ocupació’.

Puigdemont destaca la manifestació a Barcelona de la Diada a través de Twitter

 El líder de JxCat i expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dissabte que els independentistes seguiran sortint als carrers fins que Catalunya sigui reconeguda com un estat independent. En una piulada en anglès amb una fotografia de la manifestació de la Diada, Puigdemont ha destacat que "centenars de milers de persones reclamen la independència". "Continuarem fins que siguem reconeguts com a nació lliure", ha afirmat.

Comença la manifestació de l'esquerra independentista sota el lema 'La lluita és l'únic camí'

La marxa està convocada per organitzacions com la CUP, Arran, Alerta Solidària, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Endavant i la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i té previst recórrer lka Ronda de Sant Pere fins a l'Arc Triomf, per acabar a la plaça comercial del Born. La manifestació està encapçalada pel lema 'La lluita és l'únic camí', s'hi ha desplegat una estela de grans dimensions, s'hi senten crits feministes, anticapitalistes, i també hi ha molts manifestants amb cartells en contra de l'ampliació de l'aeroport del Prat.

400.000 persones es manifesten a Barcelona per l'11-S

Segons l'ANC, la xifra de persones que participen en la mobilització per la Diada de Catalunya 2021 ascendeix a 400.000 persones.

Llançament de rotlles de paper higiènic a la comissaria de la Policia Nacional

Un grup de manifestants independentistes ha tirat ous i paper de vàter contra la comissaria de la Policia Nacional a Via Laietana. Els agents dels Mossos que custodien l’edifici s’han col·locat els cascs de protecció antidisturbis. Algunes persones s’han aturat davant de la Prefactura i criden consignes contra la policia espanyola, mentre el gruix de la manifestació segueix Via Laietana abans i la capçalera arriba, de fet, a l’Estació de França.

Col·lapse als carrers de Barcelona

Sota el lema "Lluitem i guanyem la independència" la capçalera de la manifestació de l'11-S a Barcelona avança lentament. A la protesta, un missatge per megafonia demana mantenir la distància personal, evitar aglomeracions, no unir-se amb gent d’altres bombolles i portar mascareta tapant-se la boca i el nas. La realitat, però, és que es veuen molts grups de gent sense mantenir la distància recomanada d’1 metre i mig entre bombolles. L’ús de la mascareta és majoritari però també hi ha gent que va sense o la porta abaixada.

La capçalera de la mobilització a Barcelona per l'11-S ACN

Aragonès arriba a la manifestació entre crits de 'president' i alguns xiulets

El president de la Generalitat ha acudit a la manifestació a l'encreuament entre el carrer Fontanella i la plaça Urquinaona, al costat de la delegació d'ERC, en què hi ha el líder del partit, Oriol Junqueras.També hi ha la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, el d'Empresa i Treball, Roger Torrent, la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, i els exconsellers Raül Romeva i Meritxell Serret, entre d'altres.

Pere Aragonès a la manifestació de l'11-S a Barcelona EP

La imatge de la jornada

Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Elisenda Paluzie s'abracen davant de la capçalera abans de l'inici de la manifestació convocada per l'ANC a Barcelona per la Diada 2021.

Carme Forcadell, Jordi Sànchez i Elisenda Paluzie ep

Centenars de persones participen en la manifestació alternativa dels CDR al centre de Barcelona

Els concentrats han fet crides com ara '1 d'octubre, ni oblit ni perdó', 'Urquinaona, ho tornarem a fer', 'Els carrers seran sempre nostres' o 'Catalunya antifeixista'. També han mostrat pancartes amb inscripcions com ara 'Lluitem als carrers, volem la independència', o bé 'Si els traïdors que ens governen volen taula de diàleg que la portin a Urquinaona i allà negociarem'.

ERC insta l'independentisme a "fer pinya" i "sumar" per aprofitar l'"oportunitat" de la taula de diàleg

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha emplaçat les forces independentistes a fer "pinya" i "sumar" per aprofitar "totes les oportunitats" del camí cap a la llibertat. En una atenció als mitjans abans de la manifestació de la Diada, Vilalta ha cridat a la participació a la marxa i ha demanat que els partits s'impliquin en defensar l'exercici de l'autodeterminació i la fi de la repressió a la taula de diàleg entre el Govern i l'executiu espanyol. "Les crítiques són benvingudes", ha apuntat respecte a les divergències polítiques dins l'independentisme. La portaveu d'Esquerra ha aplaudit que el poble català "segueixi en moviment" i amb ganes de reivindicar "on vol anar".

 La manifestació juvenil d'Arran amb motiu de la Diada acaba amb pintades a la seu de Foment del Treball

Desenes de persones han participat aquest dissabte en la manifestació juvenil convocada per Arran amb motiu de la Diada de Catalunya. La marxa ha recorregut diversos carrers de la capital catalana, passant per la seu de Foment del Treball, ubicada a Via Laietana. En aquest punt s'han cremat fotografies de diferents personalitats del món polític i empresarial, com el conseller d'Economia, Jaume Giró, el president de la patronal catalana, Josep Sánchez-Llibre, el president d'Iberdrola, José Ignacio Sánchez Galán, així com Florentino Pérez, president del grup ACS. També s'han fet diverses pintades a la façana de l'edifici.

Aragonès crida a sumar «àmplies majories»: «Volem tenir totes les eines i assolir-les democràticament»

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, crida a sumar «àmplies majories» per assolir «la república catalana» i diu que cal posar el projecte de país «al servei de tothom». Durant la seva intervenció a l'ofrena floral a la tomba del president Josep Irla, Aragonès ha afirmat que «la pàtria són les persones» i que, per això, volen «tenir totes les eines, assolir-les democràticament i ser reconeguts per la comunitat internacional». En aquest sentit, ha dit que una nació «és molt més que una bandera»: «És un projecte de drets i llibertats on tothom es pugui sentir orgullós».

Veure més

L'AGENDA

AMER

A les 8:15 h, a la plaça Monestir, concentració per pujar a Santa Brígida.

A les 14:00 h, al carrer Francesc Macià, sortida d’autocars per anar a Barcelona.

BANYOLES

A les 12:00 h, a l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, xerrada “Els Segadors, de cançó eròtica a himne nacional”, a càrrec del musicòleg Jaume Ayats.

BLANES

A les 11:00 h, al balcó principal de l’Ajuntament, hissada de la senyera, acompanyada d’Els Segadors. Acte dirigit per l’alcalde Àngel Canosa.

A les 11:30 h,  a Sant Andreu de Sa Palomera, ofrena floral institucional davant del monument Lluís Companys, encapçalada per l’alcalde.

A les 19:00 h, a la plaça dels Dies Feiners, concert de Sardanes de la mà de La Banda i la Cobla del Col·legi Santa Maria.

A les 19:30 h, al Passeig de Mar, espectacle Infantil a l’escenari del Banc dels Músics.

A les 21:00 h, al Passeig de Mar, concert de La Banda Lo Pau de Pons al Banc dels Músics.

CALDES DE MALAVELLA

A les 7:30 h, al Parc de la Sardana, per dur els vehicles al Molí de la Selva i anar cap a Terra Negra.

A les 10:00 h, a Terra Negra, aplec de germanor i esmorzar popular. Seguidament, l’himne d’Els Segadors a càrrec de la coral Cantaires de Caldes.

A les 11:30 h, al monument de la rotonda carrer Onze de Setembre i Avinguda Països Catalans, acte commemoratiu, ofrena floral, lectura del Manifest i interpretació d’Els Segadors.

A les 14:00 h, al parc de la Sardana, sortida d’autocars cap a Barcelona.

A les 19:00 h, a la plaça de l’Aigua, concert de “Pep & Maria José”.

CASSÀ DE LA SELVA

A les 10:00 h, al pati de Can Nadal, acte institucional: parlaments amb l’acompanyament musical de la Jove Orquestra de Cassà.

A les 12:00 h, a la plaça Josep Pla, ofrena floral i entrega del 17è Premi Josep Dalmàs.

A les 19:00 h, a la plaça de la Coma, concert de Parellop.

CASTELL D’ARO, PLATJA D’ARO I S’AGARÓ

A les 11:30 h, a la plaça Lluís Companys de Castell d’Aro, parlaments dels grups polítics municipals, ofrena floral al bust del president Lluís Companys i acompanyament musical de la Coral de la Vall d’Aro i la Banda El Caliu.

A les 22:00 h, focs artificials, coincidint amb la Festa Major.

FIGUERES

A les 10:00 h, a la plaça Frederic Marès, ofrena floral al monument als Drets dels pobles. Hi intervindran l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó; el president d’Òmnium Alt Empordà, Eduard Cebrià; el filòleg Joan Ferrerós i ho presentarà la periodista Gemma Visa. Seguidament, es farà un pilar a càrrec de la Colla Castellera de Figueres.

A les 18:00 h, a la plaça Josep Pla, concert de sardanes amb la Cobla Contemporània.

GIRONA

A les 11:00 h, al claustre de la Diputació de Girona, acte institucional de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, amb el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas; i la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona, Laia Cañigueral. Hi haurà parlaments de representants de les institucions i la interpretació musical anirà a càrrec del quartet de corda integrat per professorat del Conservatori de Música Isaac Albéniz.

A les 11:00 h, a la plaça del Vi, “L’Onze a les onze”. L’ADAC i el Casal Independentista El Forn llegiran un manifest en commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, acompanyat de la soprano Montserrat Cristau.

A les 12:00 h, a l’Auditori de Girona, “El Gran Dia de Girona”. Concert participatiu per recordar l’esperit de resistència i resiliència de la ciutat de Girona envers l'invasor.

A les 13:00 h, sortida de l’autocar que ha posat a disposició l’ADAC per anar a la concentració de l’ACN a Barcelona.

A les 22:00 h, a la plaça dels Mercaders, concert de La Coixinera. Música folk per a la Diada.

Al llarg de tot el dia , el Museu d'Art obre les portes i ofereix un ampli recorregut per l'art de les comarques gironines, des del romàntic fins a l'actualitat.

LA BISBAL D’EMPORDÀ

De 9:00 h a 14:00 h, al passeig Marimon Asprer, 35a edició de la Fira de Brocanters, Col·leccionisme i Joguines.

De 10:00 h a 14:00 h, portes obertes al Terracotta Museu per la Diada Nacional de Catalunya.

A les 11:00 h, visita guiada en el marc de l’Empordà Medieval: “Nucli antic de la Bisbal i el Castell Palau dels Bisbes de Girona”.

Al llarg del matí, 8a Jornada del Vermut.

A les 22:00 h, al Terracotta Museu, concert de la cantautora Gemma Humet.

LA JONQUERA

A les 12:00 h, al Museu Memorial de l’Exili (MUME), acte institucional de la Diada, amb l’Orfeó Jonquerenc.

A les 19:00 h, al carrer Major, audició de sardanes amb la Cobla Vila de la Jonquera.

L’ESCALA

11:30 h, a la plaça de l’Ajuntament, acte institucional de la Diada: lectura del Manifest i recital del Cor Indika.

LLAGOSTERA

A les 7:00 h, al pavelló Municipal, sortida a peu cap a Terra Negra.

A les 10:00 h, a Terra Negra, acte de germanor i esmorzar popular. Seguidament, hissada de la senyera i el cant d’Els Segadors.

A les 12:00 h, a la plaça Castell, acte institucional amb els representants polítics de l’Ajuntament, i comptarà amb la col·laboració de l’Escola de Música del Casino Llagosterenc. 

A les 19:00 h, a la plaça de Catalunya, audició de sardanes amb la cobla de Rossinyolets.

A les 22:00 h, havaneres amb les Anxovetes.

LLORET DE MAR

A les 10:00 h, al Passeig Verdaguer, 19a Trobada de Puntaires.

A les 12:00 h, a la plaça de la Vila, acte institucional i cant d’Els Segadors.

OLOT

A les 10:00 h, hissada de l’estelada, ball d’homenatge a l’Esbart d’Olot, la lectura del Manifest i una cantada de la coral de la gent gran del Centre Cívic d’Olot i el cant d’Els Segadors.

PALAFRUGELL

A les 12:00 h, acte institucional a càrrec de la Coral Nit de Juny i parlament de l’alcalde Josep Piferrer. Seguidament, hissada de la senyera al so d'Els Segadors, interpretat per la mateixa coral.

PALAMÓS

A les 11:30 h, a la plaça Catalunya, ball de gegants a càrrec de la Colla Gegantera i Grallers de Palamós, hissada de la senyera amb el Cant dels Pobles, interpretat per cantaires palamosins. Seguidament, ofrena floral dedicada a les “Tombes Flamejants” de Ventura Gassol, lectura del Manifest institucional per part de l’alcalde Lluís Puig i interpretació d’Els segadors.

A les 19:00 h, al Passeig del Mar, ballada de sardanes amb la cobla "Bisbal Jove", organitzada per l’agrupació sardanista Costa Brava.

PUIGCERDÀ

A les 8:00 h, XV Aplec de Bell-lloch. Sortida des de la plaça Barcelona i esmorzar popular en arribar.

A les 18:00 h, a la plaça de l’Alguer, sardanes amb la Cobla Ciutat de Manresa.

RIPOLL

A les 11.30 h, al monestir de Santa Maria de Ripoll, lectura de la glossa en commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, a càrrec de la pianista, compositora i guardonada amb la Creu de Sant Jordi, Montserrat Pujolar. A continuació, ofrena de les institucions i entitats a la tomba del Comte Guifré el Pilós i parlament de l’alcalde Jordi Munell. El grup Randellaires acompanyarà l’acte. Seguidament, a la plaça del Monestir, hi haurà la Galejada dels Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll i l’audició de sardanes a càrrec de la cobla Tres Vents.

ROSES

A les 10:00 h, a la plaça de Catalunya, lectura del Manifest i actuació musical.

SANTA COLOMA DE FARNERS

A les 18:00 h, sardanes amb la Cobla Flama de Farners.

SANT FELIU DE GUÍXOLS

A les 11:00 h, davant de l’Ajuntament, lectura del Manifest de la Diada i parlaments al Passeig del Mar.

De 12:15 h a 13:00 h, a la Sala de Plens de l’Ajuntament, portes obertes per veure la senyera de Rafael Patxot.

A les 13:30 h, al cementiri municipal, ofrena floral al bust del president Josep Irla i Bosch. Acte presidit pel Molt Honorable Senyor President Pere Aragonès i acompanyat musicalment de l'Orquestra de Cambra de Sant Feliu de Guíxols.

SANT HILARI

A les 11:30 h, a la plaça Moragues, arribada de la flama a mans dels atletes, ofrena de les entitats i parlament de l’alcalde Joan Ramon Veciana, i cant d’Els Segadors amb Veus Alegres.

SANT JOAN DE LES ABADESSES

A les 10.30 h, al claustre del Monestir, ofrena floral a la corona del Comte Guifré.

TORROELLA DE MONTGRÍ

L'Estartit

A les 10:00 h, a la plaça dels Beatles, hissada de bandera, lectura del Manifest de l'11 de setembre i petit concert de la Coral les Veus de l'Estartit.

Torroella de Montgrí

A les 12:00 h, a la plaça de la Vila, lectura del Manifest de l'11 de Setembre i cant d’Els Segadors amb la Coral Anselm Viola.

A les 18:30 h, a la plaça de la Vila, concert de Sardanes amb la Cobla Foment del Montgrí.

TOSSA DE MAR

A les 10:00 h, a Terra Negra, trobada de germanor i esmorzar popular.

A les 12:00 h, al cementiri municipal, ofrena floral al soldat desconegut i cantada del Cant del Poble i Els Segadors.

A les 18:00 h, al passeig Mossèn Cinto Verdaguer, audició de sardanes a càrrec de la Cobla Sol de Banyuls.