La inauguració dels nous instituts de Vilablareix i de Caldes de Malavella ha permès que els estudiants d’aquests dos centres educatius hagin passat d’estudiar en aules instal·lades en mòduls prefabricats a fer-ho en edificis nous. «Quan inaugures nous equipaments, a tots ens fa especial il·lusió perquè saps que hi haurà moltes generacions que trauran profit d’aquests equipaments», recordava, en la presentació del curs a les escoles gironines, el director dels serveis territorials d’Educació, Adam Manyé, sobre el final dels barracons a Vilablareix i Caldes en una substitució que, d’altra banda, encara té molt camí a recórrer a Girona. Perquè, segons han denunciat més d’un cop els diferents sindicats del món educatiu, a les escoles gironines hi ha més barracons, percentualment, dels que hi ha en els altres territoris de Catalunya. Concretament, amb dades facilitades pel mateix Departament d’Educació, tot i la inauguració dels nous instituts de Vilablareix i Caldes, encara hi ha barracons en el 21,5% de les escoles públiques gironines.

Entre Vilablareix, Caldes i un que hi havia a l’institut de Palamós, Educació ha «retirat» 26 mòduls prefabricats de les escoles gironines aquest curs, però, en canvi n’ha «instal·lat» sis de nous que, segons va precisar Manyé, «són per increments transitoris de matrícula». Els sis nous barracons són tots en instituts: dos a l’institut de Cassà de la Selva i un al Salvador Espriu (Salt), Sant Quirze (Lloret), Peralada i Sarrià de Ter. Així, amb 26 de retirats o reubicats i sis de nous, a les comarques gironines hi ha 290 mòduls prefabricats repartits en 98 centres educatius, el 21,5% dels 454 totals. D’aquests 98 centres, 27 tenen totes les seves aules en barracons (158, en total) que en 71 més tenen com a mínim un d’aquests mòduls prefabricats (els altres 132).

«Les comarques gironines continuen sent el territori del país amb una major proporció de barracons pel nombre total de centres», ha denunciat aquesta setmana La Intersindical, que, en un comunicat, ha demanat «més inversió en infraestructures als centres educatius de les comarques gironines» denunciant que «aquest dèficit d’inversió és especialment punyent a comarques com la Cerdanya, on les condicions climàtiques requereixen un major aïllament i renovació de les infraestructures».

A les comarques gironines hi ha 290 mòduls prefabricats repartits en 98 centres educatius

CCOO demana invertir 9.500 milions d’euros en Educació

La secretària general de la Federació d’Educació de CCOO de Catalunya, Teresa Esperabé, va demanar ahir un pla a mitjà termini d’inversió de 9.500 milions d’euros en educació a Catalunya per recuperar el «deute històric» que afecta el sector a Catalunya. A la roda de premsa d’inici de curs de la federació d’educació de CCOO, Teresa Esperabé va indicar que des de l’any 2010 el pressupost general de la Generalitat ha augmentat un 10,49%, mentre que l’augment en educació s’ha limitat al 8,07%. Per això, la inversió en educació a Catalunya «segueix per sota de la del 2010, tenint en compte la inflació», la qual cosa demostra l’«escàs interès de la Generalitat per invertir en educació». Per a la sindicalista, la inversió en educació hauria de ser del 7% del PIB perquè la pandèmia «ha deixat molt clares les febleses del sistema educatiu» i amb el 6% d’inversió del PIB que marca la Llei d’Educació de Catalunya «ja no arriba per construir un sistema educatiu sòlid».