Un total de 5 municipis gironins seran considerats mercat d'àrea tensa per a l'aplicació de la contenció de rendes de lloguer. D'aquests, Blanes, Figueres, Girona i Salt ja tenen aprovada la declaració, mentre que Olot ho tindrà les properes setmanes, segons ha informat el Departament de Drets Socials coincidint amb el primer any de l'aprovació de la llei que regula aquesta mesura. La Llei estableix que els municipis que es declarin com a àrea amb mercat d'habitatge tens hauran d'aplicar en els contractes de lloguer de contenció de rendes que regula la norma. Aquella declaració tenia una vigència anual i els municipis que ho vulguin han sol·licitat la renovació d’aquella declaració.

Els municipis que es declarin com a àrea amb mercat d'habitatge tens hauran d'aplicar en els contractes de lloguer de contenció de rendes

Arreu de Catalunya, 60 municipis obtindran aquesta consideració. D'aquests, 45 ja tenen aprovada la declaració i els 15 restants ho tindran proprament. Es tracta de Canet de Mar, Cardedeu, la Garriga, Igualada, Lleida, Manresa, el Masnou, Mataró, Mollet del Vallès, Olesa de Montserrat, Rubí, Sabadell, Sant Fruitós de Bages, Sant Pere de Ribes, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Sadurní d'Anoia, Tarragona, Terrassa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, a més de Salt, Girona, Figueres i Blanes. Per la seva part, Barcelona ja va renovar la declaració d'àrea tensa i l'AMB va fer el mateix en vint municipis, concretament Badalona, Barberà del Vallès, Castelldefels, Cornellà del Llobregat, Esplugues del Llobregat, Gavà, Moncada i Reixac, Montgat, Pallejà, El Prat de Llobregat, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicens dels Horts, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans.

D'altra banda, està previst que en els propers mesos entrin a formar part dels municipis d’àrea tensa ja que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya preveu l'ampliació en 15 municipis -Castellar del Vallès, Manlleu, Vic, Premià de Mar, el Vendrell, Sitges, Vilassar de Mar i Reus,Cerdanyola, L’Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Sant Adrià de Besós i Begues, a més d'Olot.

Per poder ser considerat àrea de mercat tens cal que la mitjana del preu dels lloguers d'habitatge experimenti un creixement sostingut clarament superior a la mitjana de Catalunya; que la càrrega del cost del lloguer d'habitatge superi de mitjana el 30% des ingressos habituals de les llars o que la mitjana del preu dels lloguers d'habitatge superi el 30% de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys. Un altre supòsit és que el preu dels lloguers hagi experimentat en els cinc anys anteriors en el moment de la declaració un creixement interanual acumulat d'almenys tres punts percentuals per sobre la taxa interanual de l'IPC.