L’aeroport de Girona ha automatitzat part del control d’accessos amb l’Automated Border Control (ABC System) de l’empresa tecnològica Thales. Segons explica la companyia, disposa de reconeixement facial i verificació automàtica de documents, la qual cosa permet millorar els processos de control fronterer i l’experiència dels passatgers.

A principis d’any, Thales va començar a instal·lar les portes intel·ligents d’accés a diversos aeroports espanyols (Bilbao, València i Fuerteventura) i ara continua augmentant la seva presència amb més de 30 accessos addicionals a Girona, Reus i Tenerife Sur.

Un cop el passatger arriba als accessos intel·ligents ha de col·locar el document d’identitat o passaport en un lector electrònic. A continuació, mira cap a la càmera que captura el seu rostre de manera immediata i el compara amb el del document oficial. En no requerir cap mena de contacte amb el personal de l’aeroport ni amb els agents de policia, els nous accessos itnel·ligents, «contribueixen a millorar la seguretat de passatgers i treballadors enfront del covid-19», destaca Thales. La companyia, en un vídeo informatiu, apunta que el procés es pot fer en uns dotze segons.

Una de les prioritats d’aeroports i aerolínies és aconseguir que el procés de check-in sigui sense contacte, motiu pel qual bona part dels gestors aeroportuaris han invertit en els últims mesos en solucions biomètriques, segons recull en el seu informe anual la firma d’anàlisi SITA, especialitzada en la indústria aeronàutica. L’objectiu és «protegir als passatgers i al personal, millorar l’experiència i impulsar l’eficiència», apunta.

Aena va fer fa uns mesos una prova pilot a Barajas en col·laboració amb Iberia, Inetum, i Thales. La iniciativa va rebre el suport del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial amb l’objectiu de buscar noves maneres d’operar en el sector del transport aeri en el context de la covid-19.