La cinquena onada ha castigat especialment els centres d’atenció primària (CAPs) gironins, sobretot durant la primera quinzena de juliol. L’allau de brots a conseqüència dels viatges de final de curs, la revetlla de Sant Joan i diverses festes a la Costa Brava va desembocar a un col·lapse dels CAPs. La complexitat assistencial va ser equiparable al pic de la pandèmia, que es va produir a finals d’octubre i principis de novembre de l’any passat, en plena segona onada. Concretament, durant la setmana de l’11 al 17 de juliol els CAP’s de la Regió Sanitària de Girona van registrar 23.505 visites de pacients amb coronavirus, la xifra més alta des de la setmana de l’1 al 7 de novembre de l’any passat, quan n’hi va haver 30.713.

No va ser fins al cap d’unes setmanes que, amb l’ajut de noves restriccions com ara el toc de queda, la situació va anar millorant progressivament fins a l’actualitat, en què la cinquena onada ja està arribant al final. En la darrera setmana s’han notificat 4.484 visites, una quarta part menys que fa quinze dies. Es tracta de la xifra més baixa des de la setmana del 20 al 26 de juny, quan se’n van notificar 3.382.

De fet, l’alt ritme de visites no va baixar realment fins a mitjans d’agost.

L'evolució de la pandèmia a la Regió de Girona Dades Covid Generalitat

Pressió a la baixa

D’altra banda, respecte a les dades d’ahir, la pressió assistencial va seguir a la baixa. En total, es van notificar set pacients ingressats menys i dos crítics menys. Per altra banda, el nombre de positius es va mantenir per sota del centenar, tot i que va pujar lleugerament. Finalment, es va sumar una nova mort.

Pel que fa a Catalunya, els positius segueixen a la baixa i ja descendeixen per sota dels 400 diaris. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va destacar dimecres la situació epidemiològica actual: «seguim baixant en aquesta cinquena onada, que va tenir el pic al voltant del 10-11 de juliol». Tot i això, va subratllar «la importància de la vacunació entre els joves, l’exemple el tenim amb les 11 persones menors de 40 anys que es troben a les UCIs catalanes, de les quals 10 no estaven vacunades».

La secretària de Salut Pública també es va fer ressò de l’estudi de Pfizer/BioNtech en infants.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus