La Universitat de Girona (UdG) ha aprovat el nou Pla d'ambientalització amb l'objectiu de reduir un 50% les emissions de carboni l'any 2030. El document té com a prioritat orientar les polítiques de la universitat en relació als espais i les activitats perquè siguin "conseqüents" amb l'emergència climàtica i la reducció de les emissions. Actualment, la petjada de carboni de la UdG és de 16.500 tones de CO2 equivalent. El pla, aprovat avui en Consell de Govern, és la nova eina per "guiar" les accions de futur en matèria ambiental i climàtica i està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. El document també vol ser útil a l'hora de "generar consciència i coneixement sobre la problemàtica ambiental".

El document es desplega en tres àmbits amb vuit línies d'actuació: emergència climàtica, vida al campus i formació i sensibilització. Aquestes línies aborden aspectes com la mobilitat, l'energia, l'inventari d'emissions, el pressupost de carboni, el consum i la gestió de residus, la gestió d'espais, la formació per a la sostenibilitat i la comunicació ambiental.

En aquests moments, la mobilitat suposa al voltant del 90% de les emissions derivades de l'activitat universitària. Per tant, reduir els desplaçaments quotidians realitzats amb vehicle privat i de manera individualitzada per accedir als campus representa un dels majors reptes del pla.

El text també preveu la producció d’energia a partir de fonts renovables, a més de disminuir el consum actual. Entre d'altres, també destaca l'aposta "dràstica" per la reducció i gestió dels residus. "Volem ser part de la solució, una eina al servei del canvi de model", subratlla el delegat del rector per al Territori i la Sostenibilitat, Jaume Feliu.

El Consell de Govern va acordar el 2019 la creació d'una Comissió Tècnica per a la revisió del Pla estratègic d'ambientalització, un document pioner de la responsabilitat ambiental de la institució elaborat entre el 1998 i 1999 i aprovat oficialment el 2000.

Aquell primer pla, únic al sistema universitari català, ha actuat com a full de ruta de la UdG durant més de vint anys i ha permès a la universitat situar-se al número 91 d'un rànquing internacional amb 912 universitats i en segona posició en l'àmbit català.