Més de 3.000 persones han participat a la Marxa del Nord convocada per l'ANC per reclamar la fi de la repressió i que s'implanti el "mandat de l'1-O". Una marxa que ha sortit de Sant Julià de Ramis amb un miler de persones, però que ha anat agrupant més manifestants durant el recorregut fins a Girona. Un cop a la capital de la demarcació, els assistents han empaperat la seu de la Generalitat i han desplegat una gran estelada a la façana de l'edifici. Després s'han desplaçat fins al col·legi Verd, on la Policia Nacional va carregar fa quatre anys, per deixar-hi mig miler de clavells. Els assistents han reclamat que s'implanti el mandat de l'1 d'octubre o que es tiri endavant un nou referèndum.

Equipats amb estelades i pancartes, centenars de persones han iniciat la marxa en la que també hi ha participat l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, i que ha rebut la visita de la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzié. Després de saludar els assistents, Paluzié s'ha desplaçat a la marxa que s'ha convocat entre Vinarós i Sant Carles de la Ràpita.

La Carme Noguer és de Llançà i a les vuit del matí ha sortit de Sant Julià de Ramis per cobrir els 14 quilòmetres fins a Aiguaviva. Explica que ho fa "per convicció" i diu que cal que se celebri un nou referèndum, però també s'ha de "recordar l'1 d'octubre i tot el que va significar". En el mateix sentit s'expressa la Mariona Ponsatí. És de Banyoles i aquest dissabte ha deixat les seves dues filles per anar a fer la caminada per commemorar el quart aniversari del referèndum.

"Encara m'emociono quan hi penso i crec que és molt important fer notar que encara hi som i fer saber el que sentim", ha remarcat. Com ella l'Anna Puig, una veïna de Girona que s'ha afegit a la marxa a quarts de deu del matí quan ha passat per la capital de la demarcació. Puig reconeix que viu l'actual situació "amb resignació" i creu que s'ha de "confiar" en el Consell per la República". "Arribarà un moment i ens hem de preparar", ha assenyalat.

La Carme Huete, en canvi, explica que el principal motiu pel que estava a la marxa és per reivindicar "que vam guanyar" i per exigir als actuals representants al Parlament de Catalunya que "facin la independència". "És el que vam decidir el 2017 i no ho podem oblidar", destaca.

Parlaments

Un cop la manifestació ha arribat a Aiguaviva, ha estat el moment dels parlaments. Amb una pista poliesportiva plena a vessar, els assistents han cridat consignes en favor de la independència i contra el govern espanyol. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat que "no vindran solucions màgiques de no sé on" i per tant "caldrà tornar-ho a fer".

Madrenas ha precedit a Marc Puigtió i Josep Pinsach, alcaldes de Sant Julià de Ramis i Aiguaviva. També han parlat Jordi Pesarodona i Carme Renedo com a persones afectades per processos judicials arran de l'1-O i Blanca Llovet i David Fernández en nom d'Òmnium Cultural i ANC.