El Tribunal Suprem ha confirmat la nul·litat del segon ERTO presentat per Ryanair a l’aeroport de Girona que havia d’afectar a uns 200 treballadors. La Sala Quarta de l’Alt Tribunal ha ratificat la decisió de l’Audiència Nacional, que en el seu dia ja va considerar encertada la decisió del Ministeri de Treball i Economia Social de descartar la sol·licitud d’ERTO que va presentar la companyia l’any passat al·legant motius de força major per la covid-19. 

La sentència del Suprem constata que la companyia va cometre frau de llei perquè «la tramitació d’un nou ERTO amb efectes retroactius pretenia eludir el pagament dels salaris a què l’empresa estava obligada per la nul·litat dels acomiadaments. La sentència també conclou que la companyia va cometre errors en el procediment -com ara no notificar als representants sindicals la llista d’afectats per l’expedient-.

Els fets es remunten l’abril de 2020, quan l’Audiència Nacional va declarar nul el primer ERTO presentat per la companyia en una sentència que va esdevenir ferma. Llavors va arribar la pandèmia i l’empresa va iniciar un segon ERTO acollint-se al motiu de força major per la covid, una sol·licitud que va ser estimada per silenci administratiu. Els sindicats USO i SITCPLA van interposar un recurs que va motivar la nul·litat del procediment per part del Ministeri de Treball.