La Garrotxa ha presentat el nou Pla Comarcal de Joventut, que es va aprovar en sessió plenària al març i estableix les bases de treball dels pròxims tres anys. En clau de futur recull un seguit d’actuacions a fer com millorar la mobilitat en transport públic al territori, l’ocupació dels joves, la generació de més espais de participació on els joves facin sentir la seva veu o l’accés dels joves de manera igualitària a serveis educatius, de lleure i temps lliure.

Per elaborar-lo es va fer un estudi previ encapçalat pel Servei de Joventut del Consell Comarcal. A través de diferents eines de participació, el nou pla ha tingut en compte la veu dels joves, i també diferents dades i estudis relacionats.

Des d’aquest Servei de Joventut del Consell Comarcal es va determinar que l’objectiu principal és enfortir i donar suport als ajuntaments del territori en les polítiques de joventut, així com facilitar el projecte de vida de tots els i les joves de la comarca perquè s’hi quedin. A la Garrotxa, hi viuen actualment 11.448 joves d’entre 12 i 30 anys, dels quals 7.549 viuen a Olot i 3.899 a la resta de la comarca.

Entre les conclusions extretes de la diagnosi del Pla destaquen aspectes com la precarització del mercat laboral per als joves, la manca d’habitatge o l’empitjorament de la salut mental, sobretot a conseqüència del confinament, en forma de trastorns d’ansietat o depressió.

L’estudi previ a l’elaboració del Pla ha permès també constatar aspectes positius entre els joves de la comarca com l’alta participació que tenen en el teixit associatiu dels pobles de la Garrotxa, que és d’un 63,4% del total. I l’increment de la sensibilització i la corresponsabilitat per erradicar qualsevol classe de violència que afecta directament a les persones joves.