L’ajuntament de Banyoles ha presentat un seguit de projectes per optar a la convocatòria dels fons Next Generation que la Unió Europea distribuirà als diferents estats membres, per contribuir a la recuperació de l’economia i social de l’Europa post pandèmia. 

De les diferents convocatòries que s’ofereixen als municipis de tot l’estat, Banyoles s’ha presentat amb el projecte «Banyoles 2030: de l’estany al Barri Vell. Comerç i turisme propers i sostenibles» amb una desena de projectes per a la millora de la via pública així com el foment de la sostenibilitat. 

Entre d’altres en destaquen la urbanització dels carrers de Sant Antoni i Sant Martirià i la plaça d’en Ges, les escales del Mirador d’en Joan de Palau o la reforma del passeig de la Indústria i la construcció d’una nova plaça just al davant de l’ajuntament i que respon a una major peatonalització del centre de la ciutat.

Pel que fa al foment de la sostenibilitat i l’economia circular, es preveuen actuacions de millora de la qualitat ambiental del Barri Vell, millora lumínica del perímetre de l’Estany i adequació del carril bici i del passeig de vianants o la millora del mirador del Puig d’en Colomer i el seu entorn. Aquest projectes preveuen una inversió de 4.186.900 euros dels quals s’ha sol·licitat una ajuda dels fons Next Generation de 3.144.200.

La segona sol·licitud que Banyoles presenta s’enfoca amb ajut a mercats, zones urbanes comercials, comerç no sedentari i canals curts de comercialització sota el projecte «Banyoles 2030: comerç de proximitat, digitalitzat i sostenible», un projecte tecnològic i innovador per donar suport a la transformació digital dels comerços i fomentar la reducció en la generació de residus fomentant la reutilització de productes. 

En aquest sentit i, amb una inversió prevista de 430 mil euros, preveu actuacions com una campanya de sensibilització ambiental al mercat i el comerç, la creació d’un programa per a la digitalització del comerç de proximitat, càpsules formatives per a la transformació digital, la recollida porta a porta dels residus comercial i campanyes d’educació i sensibilització ambiental. El conjunt d’aquestes actuacions suposen una inversió de 431.440 euros, dels quals s’ha sol·licitat una ajuda de 339.912 euros.