El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar ahir que els nens seran «els primers» a treure’s la mascareta a les escoles, potser aquest curs, encara que no va posar una data concreta, alhora que va reclamar al Govern que mantingui els fons covid el 2022, perquè sinó el sistema sanitari patirà. Així mateix, pronostica una «pujada controlada de casos» la setmana vinent degut a la fi de les restriccions.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Argimon va anunciar que els nens seran els primers a abandonar la mascareta a les escoles perquè «no és molt pedagògic fer classes amb mascareta. Entre treure’s la mascareta en un teatre o a classe, primer serà la classe».

Aquesta mesura encara no té un horitzó temporal, però el responsable català de Salut espera que sigui al llarg d’aquest curs.

El conseller reclama al Govern d’Espanya que el 2022 mantingui els fons covid, i recorda que enguany l’atenció a aquesta malaltia ha suposat entre 1.600 i 1.800 milions d’euros afegits al sistema sanitari, i «pensar que no hi haurà covid el 2022 és ingenu», va afegir.

«Si aquests diners no entren, és ingenu pensar que podem tornar als pressupostos de 2019 i pensar que no ha passat res amb la covid. El 2022 la despesa serà similar al 2021», va assegurar.

En relació amb les noves mesures de prevenció de la COVID que han entrat en vigor a Catalunya, Argimon creu que podem començar a donar-nos la mà, però «és molt important rentar-se sovint les mans» i començar a besar les persones del nostre entorn més proper perquè «hem sofert molt» i perquè «la sociabilitat és saludable». Però, al seu parer, «quan no és algú de confiança no cal fer dos petons a la galta», així com és «molt convenient» seguir utilitzant mascareta en llocs tancats.

A la pregunta de fins a quan caldrà mantenir aquestes precaucions, el conseller creu que és difícil de dir però està segur que encara seran necessàries aquesta tardor i principis d’hivern, a més de recordar que «la tardor és època de coronavirus».

Argimon no és partidari d’implantar el passaport covid pel que suposa de retallada de drets i llibertats, però reconeix que, encara que cal fer-ho, és difícil ballar amb mascareta i estar vuit hores a classe amb ella.

El Govern només contempla implantar el passaport covid si hi ha un repunt de casos per l’oci nocturn, les escoles o la restauració, encara que tampoc no es descartaria en grans concentracions com a sales de concert o camps de futbol. «Intentarem no fer passes enrere. Abans de tornar al confinament demanaríem al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la possibilitat d’utilitzar el certificat COVID», va explicar Argimon.

Indicadors a la baixa

Mentrestant, la majoria dels indicadors de la pandèmia segueixen a la baixa. l risc de rebrot a Girona se situa en 51, mentre que el valor de la setmana del 29 de setembre al 5 d’octubre era de 76. L’Rt puja dues centèsimes, fins a 0,80, però per sota de l’1,04 de l’interval anterior. Pel que fa a Catalunya, el Departament de Salut va declarar ahir un crític menys a l’UCI i vuit hospitalitzats més a causa de la covid-19, encara que el risc de rebrot retrocedeix fins a 37 i l’Rt es manté a 0,80.

Espanya s’eternitza amb l’avaluació de la pandèmia

L’avaluació de la resposta d’Espanya davant la pandèmia de coronavirus s’eternitza. Mentre a França o Regne Unit ja han emès informes on analitzen, amb tota cruesa en el cas dels britànics, la seva resposta enfront de la crisi provocada per la covid-19, aquí ni tan sols ha posat data per a conèixer el resultat d’aquesta recerca. Una avaluació que, a més, segons els experts que porten més d’un any reclamant que sigui una anàlisi independent i externa, hauria de passar pel Congrés.