En un acte celebrat ahir a Vic, Olot va rebre el premi de la categoria Acció Climàtica pel programa GarrotxaDomus que atorgava l’Associació Catalana de Municipis (ACM) a la primera edició dels PREMIS ACM. Amb una periodicitat anual, l’Associació vol reconèixer les iniciatives impulsades pels ens locals per transformar el territori.

GarrotxaDomus té per objectiu impulsar l’eficiència energètica i les energies renovables en habitatges. A més, converteix la Garrotxa en una comarca pionera en la implantació d’aquest servei, que proporciona als propietaris una combinació d’acompanyament tècnic, administratiu i financer personalitzat totalment gratuït i els posa en contacte amb una seixantena de professionals del sector locals.

Aquest programa està impulsat per l’Ajuntament d’Olot amb el Consell Comarcal de la Garrotxa, l’Institut Català de l’Energia i la Fundació EuroPACE, conjuntament amb quinze ajuntaments de la comarca.

Emmarcats en el projecte, el 2020 es van executar 59 obres de rehabilitació energètica a Olot que han suposat una reducció de 250 tones d’emissions de CO₂ anuals. I només durant la primera meitat de 2021, ja s’han generat 70 projectes en aquesta línia.

En paral·lel al GarrotxaDomus, Olot treballa conjuntament amb altres ajuntaments de la província de Girona en el programa GiDomus. L’objectiu d’aquest segon és descarbonitzar el parc d’edificis i canalitzar de forma efectiva els fons Next Generation.

El programa GiDomus es dirigeix a tots aquells ciutadans que vulguin millorar el confort del seu habitatge i reduir la despesa energètica. GiDomus ha estat dissenyat per donar resposta a les principals barreres que es troben els propietaris quan volen iniciar un procés de reforma.