L'Ajuntament d'Ogassa (Ripollès) ha estat en els últims anys en el rànquing de municipis més endeutats per habitant a Catalunya. Amb 266 veïns, va arribar a una ràtio d'endeutament de més del 300%. Una situació límit que han aconseguit resoldre els últims dos anys amb la venda de patrimoni, un pla d'ajust i un crèdit ICO a 17 anys que els garanteix una quota fixa de 46.000 euros anuals. El pressupost ordinari és d'uns 400.000 euros. Actualment el deute ascendeix a 780.000 euros, però veuen la «llum al final del túnel», segons ha explicat a l'ACN el seu alcalde, Josep Tremps. La pandèmia, a més, pot ser una oportunitat per atraure famílies. El consistori té una desena d'habitatges a la venda si bé bona part necessiten reformes.

Aquest antic poble de miners del Ripollès ha vist com en els últims anys apareixia als titulars dels municipis més endeutats. En els últims anys, les finances municipals han estat al límit de la fallida, arribant a un deute de més d'1 milió d'euros el 2013 i superar el 300% el nivell d'endeutament. L'any 2019 encara apareixia com el municipi gironí més endeutat per habitant. L'origen va ser una operació urbanística fallida fa més de vint anys. L'objectiu era comprar el poble perquè la companyia minera era l'amo de bona part dels terrenys i habitatges d'aquest municipi. «No es podia fer res perquè sempre anaves a raure a la companyia, no hi havia terrenys públics ni habitatges; ni feien ni deixaven fer, el poble estava encotillat i tampoc venien a particulars», recorda l'actual alcalde, Josep Tremps. En canvi, el que no era de la minera era l'edifici de l'Ajuntament, l'església i una cooperativa.

Després de molts intents, l'any 1995 es va crear una societat municipal (Ogassa Municipal) que va comprar el poble amb un crèdit per uns 195 milions de pessetes. «Es va comprar tot el patrimoni que la companyia tenia aquí». La previsió era anar pagant el deute amb la venda dels terrenys urbanitzables que havien passat a ser de l'ajuntament, però amb l'esclat de la bombolla immobiliària va quedar tot parat i no es va vendre res. I aquí va ser quan Ogassa va començar el periple de l'endeutament que l'ha portat fins aquí. Segons recorda Tremps, que va assumir l'alcaldia l'any 2011, la situació era molt delicada, però encara es va agreujar més quan se'ls van acumular factures pendents de pagar a proveïdors i d'altres que havien quedat al calaix. Un fet que va fer disparar l'endeutament fins al punt que Ogassa va passar a ser el segon municipi més endeutat per habitant de tot l'Estat. Recorda que la primera legislatura va ser un moment «molt dur» perquè no tenien capacitat per assumir tots els deutes. Tot i això, van respirar una mica amb el pla estatal que ajudava els municipis a pagar les factures a proveïdors. Admet que una de les coses que més els preocupava era que l'Ajuntament quedés intervingut o que haguessin de passar a formar part de Sant Joan de les Abadesses, perdent la gestió local. «Un ajuntament petit no pot reduir molta despesa, ja té poca estructura», assenyala.

Un pla d'ajust molt estricte

Fa dos anys, es va fer un pla d'ajust amb unes condicions molt estrictes, com ara pagar a proveïdors a termini (que ja s'ha aconseguit) i apujar impostos. Concretament, es va augmentar l'IBI a un 1,1%. La previsió és poder-lo abaixar de forma progressiva fins a arribar al 0,85%. Per evitar acomiadaments, els dos treballadors de la brigada van acceptar reduir-se a la meitat la jornada. Aquest pla, a més, està vinculat a un crèdit estatal ICO que inclou una sola quota anual de 46.000 euros. Inicialment era a un termini de deu anys, però finalment es va allargar fins a vint anys perquè es van millorar les condicions. «Ara sí que podem anar pagant, però en tenim per disset anys». L'alcalde afirma que ha sigut una situació molt complexa que els ha portat a sentir-se «molt sols». Remarca que la Generalitat no té línies d'ajut per pagar deute. La venda de patrimoni també els ha permès eixugar altres crèdits que tenien abans d'hora. Concretament, han venut tres cases i un pis per uns 250.000 euros en total i encara tenen una desena d'habitatges a la venda que requereixen millores. La venda es fa per concurs públic i guanya l'interessat que més paga respecte al preu de sortida, explica l'alcalde.

La covid-19 també ha despertat l'interès de famílies que truquen per si hi ha habitatges. «Creiem que és una oportunitat per la comarca i arreu perquè hi hagi un repoblament i més activitat», diu. A Ogassa tenen una escola amb disset alumnes i en l'últim any han perdut sis veïns que han marxat del poble. Malgrat que la situació econòmica ha fet un tomb, l'alcalde es manté caut: «Estem en el bon camí; el malalt ha sortit de l'UCI, però encara està ingressat, no cal fer volar coloms i pensar que això ja està». Tremps, que és professor d'institut, ja ha decidit que no es tornarà a presentar a les pròximes eleccions municipals.