Fins a 64 dones procedents de les comarques gironines s’han inscrit a la nova convocatòria de places per accedir al cos de Bombers de la Generalitat a la seva escala bàsica. Enguany, el nombre de dones inscrites suposa un rècord, perquè és la xifra més alta registrada mai en una convocatòria. En total, s’han apuntat 422 dones. Una xifra que dista molt de les 301 dones que es van registrar a les proves d’accés de l’any passat, i encara hi ha més distància amb les 231 que volien optar a una plaça l’any 2019. Les 64 gironines que es presentaran procedeixen majoritàriament de les comarques del Gironès (17) i de la Selva (11). Mentre que del Baix Empordà, la Garrotxa i el Ripollès se n’han apuntat set a cadascuna de les comarques.

A nivell percentual, les 422 dones inscrites suposen un 10,27% del total de 4.109 persones que optaran a una de les 250 places convocades. Aquest percentatge pràcticament multiplica per cinc el número de dones que actualment integren el cos de Bombers de la Generalitat, que se situa a dia d’avui en un 2,1%. Aquesta convocatòria d’accés al cos de Bombers de la Generalitat ha anat acompanyada d’una campanya publicitària amb l’objectiu de fomentar-ne la participació de dones. Sota el lema A prova de foc, s’ha difós per diversos suports, mitjans i xarxes socials, i ha anat acompanyada per testimonis de bomberes per explicar les motivacions que els han dut a ser membres del cos, el seu dia a dia a la feina, i els valors que acompanyen la seva tasca, que s’allunyen de l’estereotipada imatge de la feina del bomber com una feina eminentment física.

«Igual de difícil»

L’any passat per exemple, Diari de Girona entrevistava una de les actuals bomberes destinada a la Regió d’Emergències de Girona. Llavors, hi havia sis dones al cos a les comarques gironines i Laura Pou, del parc de Torroella de Montgrí, explicava que «les dones, per accedir al cos, ho tenim igual de difícil que els homes». De fet, relatava com havia arribat a ser bombera i animava el públic femení a ser membre d’aquest cos d’emergències. Preguntada sobre com animar les dones a unir-se al cos, deia que el que calia era que «que lluitin per l’objectiu. Que es preparin, es formin i ho assoliran. Que no es plantegin si és un ofici que està classificat com a ofici d’home o dona. Que lluitin perquè és una feina molt gratificant. Val molt la pena, a mi m’apassiona la feina».

Per aconseguir que les dones formin part des del cos, des de Bombers asseguraven en un comunicat que la campanya «A prova de foc» es planteja com una campanya a mig termini que vol fomentar l’interès de les dones pel cos de Bombers. També van recordar que cal tenir en compte que un dels requisits d’accés a les proves és tenir el permís de conducció de la categoria C, de camions rígids amb un pes superior a 3.500 quilos. «Els cossos que són paritaris donen un millor servei a la ciutadania, perquè representen millor la societat a la qual serveixen», afirmava el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena en la nota de premsa on assegurava que s’ha marcat la feminització com un dels reptes de l’actual legislatura. «Aquestes xifres són només un primer pas, i no ens poden fer conformar-nos. Encara queda un camí llarg per seguir avançant cap a la paritat», explicava. Aquesta és la mateixa línia amb la qual treballa Interior també per al cos de Mossos d’Esquadra. On també es vol «feminitzar» el cos perquè, segons a parer del govern, hi ha poca presència encara de dones.