Pompeu Pascual i Busquets (Girona, 1930), va morir ahir amb 91 anys. Conegut pediatre, va tenir una llarga trajectòria, tant en l'àmbit públic, on va ostentar diversos càrrecs, com en el privat. Diverses generacions de gironins van passar per la seva consulta situada en un dels pisos de l'edifici de la Cambra de Comerç de Girona a la Gran Via Jaume I.

 El seu pare, el també pediatre Pompeio Pascual i Carbó, va ser director de l’Hospital de les Comarques Gironines durant la República i regidor d’ERC. El 1939 va marxar a l’exili a Xile amb tota la família. Pompeu Pascual va viure part de la seva infància i adolescència al país sudamericà, d’on van tornar el 1948, just per iniciar els estudis universitaris.

El 1953 es va llicenciar en Medicina a la Facultat de Barcelona i es va especialitzar en puericultura. El 1957 fou nomenat Cap del Servei de Puericultura de la Prefactura Provincial de Sanitat de Girona. L’any 1978 va organitzar el I Congrés de Pediatres de Llengua Catalana.

També va ostentar diversos càrrecs en el món associatiu i polític com el de vicepresident de la Societat Catalana de Pediatria (1980-1984), cap del Servei de Promoció de la Salut a Girona de la Generalitat de Catalunya (1981-1985), president del III Congrés de Pediatres de Llengua Catalana (1984), diputat al Parlament de Catalunya (1984-1988), regidor a l’Ajuntament de Girona (1987-1989), delegat territorial del Departament Sanitat i Seguretat Social a Girona (1985-1996) o president del Sistema d’Emergències Mediques de Catalunya (SEM) (1997-2001), entre altres.

L’any 1998 va rebre la Medalla al Treball President Macià.

Durant la dècada dels 70 i part dels 80, Pascual compaginava la feina de la consulta privada amb la de pediatre a la Clínica Girona. En aquella època, l’actual gerent Carles Espígol, portava la comptabilitat del centre sanitari i hi va coincidir uns anys. «El doctor Pascual sempre va ser un metge excel·lent. Diàriament visitava tots els nadons i sempre que hi havia alguna urgència tenia molta predisposició. Era molt tranquil, es prenia la feina molt seriosament i mostrava molta empatia amb les famílies i els infants, amb qui era molt atent», recorda Espígol, qui afegeix que el seu fill va prendre el relleu generacional i és l’actual cap de servei de pediatria clínica.

Per altra banda, la regidora de Salut a l’Ajuntament de Girona i directora mèdica de la Clínica Girona, Eva Palau, destaca que és el «pediatre de referència per a tota una generació de gironins, ja que es feia estimar molt». A més, vivia la professió d’una manera «molt intensa» i «va deixar una gran petjada a la clínica». Palau en té més record de la seva vessant política, sobretot quan va ser delegat territorial de Salut a Girona. «Era molt amable i accessible; a més va viure de ple el canvi de model sanitari», recorda. Finalment, destaca que el seu «gran llegat» a la clínica, el continua el seu fill.