La pandèmia ha fet incrementar l’addicció a l’alcohol, als ansiolítics i a les apostes que es fan a través de la xarxa entre els gironins. El problema, explica la cap de servei d’addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària de la regió de Girona, Begoña Gonzalvo, és que es l’alcohol es tracta d’una droga legal i que durant la pandèmia «ha estat més accessible» als ciutadans.

Gonzalvo explica que gent que abans prenia alcohol més moderadament ha vist com ara en beu molt més i alerta que el consum d’ansiolítics ha crescut, així com fer apostes a la xarxa. El perfil de les persones és cada vegada més jove i ho relaciona amb el fet que aquest col·lectiu està més sensibilitzat i , per tant, demana ajuda abans.

«La pandèmia ha estat un moment emocional dur per a tota la societat i s’ha disparat el consum de substàncies, tant de les legals com de les que no ho són». Així s’expressa la cap de servei d’addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de la regió de Girona, Begoña Gonzalvo. La bona notícia, però, és que persones addictes triguen menys a demanar ajuda «perquè tenen consciència abans del problema». Això, a la pràctica, ha fet que el perfil de persones que atenen a l’IAS sigui «més jove».

«Abans passaven molts anys en què una persona, per vergonya o perquè no sabia que existien centres de tractament per a addiccions, no hi anava. Ara, per sort, ho hem fet visible i es nota perquè ho tractem abans», assenyala la cap de servei.

Pel que fa a les substàncies, la majoritària continua sent l’alcohol, a les comarques gironines. Gonzalbo explica que, al tractar-se d’un producte legal, fa que «sigui molt més accessible». En aquest sentit, des de l’IAS remarquen el fet que molta gent hagi perdut la feina o hagi anat a l’ERTO ha facilitat que incrementessin el consum.

En canvi, Gonzalbo remarca que a les comarques gironines han notat una caiguda de les persones que demanen ajuda perquè són addictes a l’heroïna, respecte a l’any passat. Pel que fa a la marihuana i la cocaïna, el consum d’un any a l’altre és similar. Un dels motius pels quals no ha incrementat o s’ha arribat a reduir és perquè el propi confinament dificultava l’accés a algunes substàncies.

Ansiolítics i apostes en línia

Un altre dels efectes de la pandèmia ha estat l’increment de les addiccions als ansiolítics i aquest tipus de medicació. Gonzalbo explica que com a conseqüència del confinament s’ha notat un repunt de persones que «necessiten» incrementar la dosi que prenen d’aquests fàrmacs.

«Tenen més demanda del que era habitual i hi ha gent que en fan un ús indegut. Possiblement durant la pandèmia han necessitat més pastilles per dormir, perquè han estat neguitosos, tancats a casa o simplement perquè tenien por del que estava passant», remarca. De fet, la cap de servei de l’IAS explica que «s’ha generat molta angoixa» i això ha afectat directament a les persones que prenien ansiolítics.

Finalment, Gonzalbo adverteix que també ha crescut les persones que s’han enganxat a les apostes a través de la xarxa. En aquest sentit, la cap de servei d’addiccions de l’IAS assenyala que han vist com molta gent que ho feia de manera puntual ha incrementat l’activitat arran de quedar-se tancat a casa en ERTO o al haver perdut la feina. «El problema és que quan es reprèn la vida normal, hi ha gent que ho té molt més difícil i s’ha habituat a quedar-se tancat a l’habitació jugant o apostant», assenyala la responsable de la unitat.

En aquest sentit, Gonzalbo alerta que aquesta addicció és «molt llaminera» perquè amb pocs diners et permet guanyar-me molts.