La Generalitat té previst invertir 97,39 milions d'euros a les comarques gironines durant l'any 2022. És una xifra molt similar a la de l'últim pressupost aprovat (el de 2020), que inicialment se situava en 96,3 milions però que, després de la seva tramitació, va arribar fins als 118 milions. El pressupost gironí suposa el 6,5% de les inversions al conjunt de Catalunya. El conseller d'Economia, Jaume Giró, va presentar ahir al migdia el projecte de pressupost per a l'any vinent, que ara comença la seva tramitació.

El pressupost de 2022 no preveu encara cap inversió per a la construcció del nou Trueta, del qual fa poques setmanes el Govern va anunciar que costarà 400 milions d'euros i s'acabarà d'aquí a 8-10 anys. En aquell moment, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va advertir que la Generalitat només començarà a invertir en el projecte quan s'hagi finalitzat la cessió dels terrenys, cosa que calcula que passarà d'aquí a tres anys.

Tot això, el Govern català sí que destina, per a l'any que ve, 6,2 milions d'euros a diverses millores de les instal·lacions actuals de l'hospital: 1,7 milions per a la instal·lació de nova maquinària a l'institut de diagnòstic per la imatge, 1,5 milions per a les obres d'ampliació del bloc quirúrgic i l'hospital de dia oncològic o 8.16.000 euros per a la millora de la farmàcia de l'ICO, entre altres.

A l'Alt Empordà, les principals inversions correspondran a les obres de la reordenació dels accessos al Cap de Creus (1,6 milions d'euros), les actuacions al Logis Intermodal del Far-Vilamalla (2,5 milions d'euros), la construcció de la comissaria de la Jonquera (2,95 milions), la depuradora de Pau (1,1 milions) i la construcció de la nova escola Josep Ribot de Vilamalla (1,11 milions). La comarca rebrà 16,9 milions.

Mapa de les inversions a les comarques gironines

Al Baix Empordà, el Govern preveu destinar-hi 6,5 milions. Els recursos serviran, prioritàriament, per a la rehabilitació del pont de la carretera C-252 sobre el riu Ter entre Ultramort i Verges (1,88 milions d'euros) i la construcció de l'escola de Vall-llobrega (933.000 euros).

A la Garrotxa, la previsió és que s'hi inverteixin 6,8 milions. Les partides més importants seran els 1,48 milions a la reordenació de l'aparcament que hi ha a l'àrea de recollida de Can Serra, al parc natural de la Zona Volcànica. També es destinaran 1,33 milions al desenvolupament de l'àrea d'activitats econòmiques del Pla de Llongafollia, a Sant Feliu de Pallarols, i 371.000 euros per a la construcció del CAP Olot.

Al Gironès, destaca l'ampliació de l'escola Gegant del Rec de Salt, que rebrà 3,22 milions d'euros, i la continuació de les obres de la carretera Gi-633 entre Sant Jordi Desvalls i Medinyà, amb uns 505.000 euros. També es comptabilitzen aquí les inversions destinades a millorar les actuals instal·lacions del Trueta, que ascendeixen a 6,2 milions d'euros, i diverses millores en equipaments de l'IAS, per valor de gairebé 12 milions. En total, la comarca rebrà 30,2 milions.

Al Pla de l'Estany, s'han pressupostat 10,5 milions. Entre els treballs més destacats hi ha l'ampliació de l'institut Josep Brugulat (1,1 milions i la continuació de les obres de la C-66, que sumarà 7,15 milions.

Al Ripollès, les principals inversions estan destinades a la millora dels Ferrocarrils de la Generalitat que arriben fins a Núria, però també es destinen 867.000 euros a la millora de les interseccions i l'ordenació dels accessos a la C-26 Lla comarca té pressupostats 8,2 milions.

Finalment, a la Selva, destaquen els gairebé 4,3 milions que es destinaran a la variant d'Anglès, així com els més de cinc milions destinats a l'ampliació del bloc quirúrgic de l'hospital de Blanes. També es destinaran 1,3 milions a les obres de sanejament i la depuradora de Can Carbonell, a Caldes de Malavella. La comarca rebrà 18 milions.