Salut Empordà Cooperació (SEC), entitat a l’aixopluc de la Fundació Salut Empordà, ja ha dut a terme el curs de formació ecogràfica al personal mèdic del centre de salut de Thillé Boubacar, al Senegal. Les classes han anat a càrrec de dos professionals col·laboradors de l’entitat altempordanesa, la metgessa radiòloga de l’hospital Josep Trueta de Girona, Victòria Garriga, i el metge de família del Consorci Sanitari de Terrassa, Enric Simó. Tots dos compten amb molta experiència en aquest tipus de context i formen part de l’associació Bahati, una ONGD (organització no governamental per al desenvolupament) que es dedica a fer arribar mitjans diagnòstics i a oferir formació en radiologia a països en vies de desenvolupament.

El curs va durar una setmana, del 28 d’octubre al 4 de novembre, i va consistir en explicar als metges del centre de salut el funcionament de l’ecògraf, conceptes d’ecografia obstètrica i d’exploració d’abdomen, abdomen agut, òrgans genitals i parts toves. Els professionals també van aprofitar l’estada per fer una valoració logística de dos centres per a desenvolupar-hi un projecte.

Tres anys al Senegal

El projecte Thillé Boubacar es va iniciar el 2018 i incloïa la donació d’un ecògraf al centre de salut per donar resposta a les necessitats diagnòstiques del lloc. I, per poder treure el màxim rendiment a l’aparell, des del SEC es va contactar amb l’ONGD Bahati per tal que s’encarregués de la formació dels professionals senegalesos, que de seguida es va prestar a donar suport a la iniciativa.