L’Hospital de Cerdanya ha renovat l’acord amb l’associació La Capsa dels records amb la qual completa el nou protocol d’acompanyament i suport a les famílies que pateixen una mort perinatal i gestacional. Després d’esgotar les deu Capses dels Records per protocols aplicats en els últims anys, pròximament el centre mèdic rebrà una nova remesa de Capses.

L’equip de llevadores de l’Hospital transfronterer és l’encarregat de coordinar i aplicar el nou protocol d’acompanyament a les mares i famílies que han de superar aquest tipus de dol. Per fer més humà aquest procés, compten amb l’ajuda d’unes Capses dels Records que aporta l’entitat que porta el mateix nom, al qual ara l’Hospital li farà una donació d’uns cent euros. La llevadora cerdana Laia Graña explica que es tracta de capses molt treballades que contenen elements com ara un àlbum de fotografies, embolcalls i altres peces de roba fetes a mà, espelmes o pots de vidre amb llavors per plantar amb les cendres per fer el ritual de comiat. Graña afegeix que «desgraciadament en els últims anys hem hagut d’acompanyar bastants òbits i se’ns han acabat les capses de la talla mitjana, que és la que correspon als prematurs, de manera que en vam tornar a demanar per intentar acompanyar aquests tipus de casos de la millor manera». La llevadora remarca que «poder elaborar tot un contingut de records ajuda molt a passar el dol i a encarar-lo en una segona fase».

L’ús de les capses complementa el protocol d’acompanyament establert pel nou equip de llevadores des de l’any 2018, quan es va renovar.