La Comissió Delegada de la covid-19 (un nou òrgan de coordinació amb el Procicat) va decidir suspendre des d’aquest divendres al migdia i almenys fins dilluns l’obligació de presentar el passaport covid a bars, restaurants, gimnasos i altres equipaments, degut als problemes tècnics que té la web de La Meva Salut. Així ho va anunciar durant una atenció als mitjans, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. D’altra banda, el conseller va detallar que es donen de temps fins dilluns a la tarda per analitzar les causes d’aquests problemes tècnics alhora que no va descartar «reforçar» el sistema. Posteriorment, decidiran quan es torna a implantar l’obligació.

«L’eina funciona, no ha sigut precipitat (ampliar l’ús del certificat), però sí que hem d’analitzar què ha passat des d’ahir [dijous] a la nit fins avui [divendres] amb aquest tràfic intens», va afirmar el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest divendres al migdia a Vic. La gran demanda del passaport entre el dijous i el matí de divendres va bloquejar la web i va fer que molts ciutadans no poguessin obtenir el certificat, que seguirà sent obligatori per entrar a l’oci nocturn com fins ara una vegada se solucioni el problema. Concretament, aquest dijous es van emetre 174.300 certificats i aquest divendres uns 140.000 més. I en els últims quatre dies, la xifra ascendeix a 707.000 certificats.

Malgrat tot, Argimon va insistir que l’eina la Meva Salut s’ha demostrat que funciona durant tota la pandèmia tot posant l’exemple de l’oci nocturn, on no hi ha hagut problemes per accedir al sistema. Des de l’1 de juliol s’han descarregat prop de 10 milions de certificats digitals de vacunació.

El titular de Salut va demanar «paciència» als ciutadans i que aprofitin el cap de setmana per descarregar-se el document que els permetrà l’accés als locals.

Per altra banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va defensar en una roda de premsa a la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra que l'extensió del certificat permetrà la «contenció« de l’augment de casos positius de coronavirus. Aragonès va afirmar que aquesta mesura ha de servir per evitar que hi hagi nous tancaments en aquests sectors o reduccions d'aforament i horaris.

Guardar-ho al mòbil

Josep Maria Argimon també va demanar que la gent no vagi als Centres d’Atenció Primària (CAP), on ahir al matí ja hi havia cues per demanar el certificat en paper, ni tampoc trucar al 061, cosa que han detectat que diversos ciutadans han intentat. Pel que fa a les persones grans, va demanar als familiars que els ajudin amb la descàrrega. Un cop imprès, va insistir en guardar-ho al mòbil per no haver d’anar-lo descarregant cada cop que es necessiti.

En relació a les queixes del sector de la restauració que senten que han de fer de «policies» i no deixar passar als clients no aptes, Argimon va apel·lar a la responsabilitat ciutadana perquè «no es pot posar policia» a tot arreu per assegurar que es compleixen les normatives. També va admetre que comprovar amb el web ‘Verifica covid-19’ si el client porta un certificat sense haver estat manipulat és «una mica més de feina», però ho va relativitzar dient que la covid-19 ha portat «més feina» a molta gent, tot posant els sanitaris d’exemple. Així mateix, va assenyalar que l’aplicació només indica un semàfor verd o vermell, en cas que el QR hagi estat manipulat, però que no fa cap tasca de traçabilitat.

Una pràctica d’altres països

Argimon va assenyalar que el passaport covid està funcionant amb èxit a indrets com França i Dinamarca, on s’ha aconseguit l’objectiu d’augmentar les vacunacions. I va remarcar que és una «capa més» de protecció que permetrà també veure la seva utilitat en el control de la pandèmia.