El dispositiu de recerca format per Mossos d'Esquadra i Bombers ha localitzat amb vida aquest dilluns a primera hora de la tarda l'excursionista perdut a Setcases (Ripollès). L'home es troba en estat crític per una hipotèrmia greu (grau 4 sobre 5). Un helicòpter medicalitzat ha traslladat el pacient fins a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, "on rebrà un tractament per mirar de recuperar-li les constants vitals", segons ha detallat Gabriel Marzo, sergent i un dels membres de l'operatiu de Bombers. Marzo ha explicat en declaracions als mitjans que les tasques de rescat han estat molt feixugues per les condicions climatològiques, ja que no hi havia gens de visibilitat i risc d'allaus. El dispositiu de rescat ha trobat l'home colgat per 50 centímetres de neu i a 400 metres de l'estació de Vallter 2000, fet que fa pensar als Bombers que va quedar atrapat mentre es disposava a tornar. Des de Mossos d'Esquadra informen que la triangulació del telèfon mòbil ha estat clau en la seva localització en unes condicions meteorològiques molt adverses.

Un efectiu de la Unitat de Mitjans Tècnics dels Mossos d'Esquadra equipat per captar el senyal del telèfon mòbil del desaparegut. Mossos d'Esquadra

El dispositiu de recerca ha localitzat l'excursionista després d’excavar la neu d’un allau caiguda ahir a la zona de la Font d’en Xavier, al nord de l’estació d’esquí Vallter 2000. Una estona abans, un dels gossos de venteig del Grup Caní de Recerca (GRCR) dels Bombers havia marcat l’indret. Prèviament, els Mossos d’Esquadra havien assenyalat la zona mitjançant el rastreig del mòbil de la víctima. 

L'home, de 48 anys, veí de Camprodon i amb experiència en muntanya, va aparcar el seu vehicle el diumenge 28 de novembre de bon matí a l'aparcament de l'estació de Vallter. Al voltant de les 9 del matí les càmeres de l'estació el captaven entomant el camí cap a la Portella de Mantet. A primera hora de la tarda, la família, preocupada perquè no tornava, va donar l'avís als serveis d'emergències.

Els Mossos d'Esquadra van fer la triangulació del mòbil per establir un perímetre de recerca que superava les 4 hectàrees d'extensió. De la seva banda, els GRAE, bombers voluntaris de Camprodon i d'altres parcs de Girona van iniciar una recerca per Les Xemeneies (on hi havia hagut una allau), la Portella de Mantet, les Marmotes, Ulldeter i el Coll de la Geganta, entre d'altres indrets. La sensació tèrmica durant la nit ha superat, a estones, els -30 graus.

Segons informa Bombers en un comunicat, a les 7 del matí d'aquest dilluns s'ha desplegat un operatiu que ha arribat a comptar amb 9 dotacions de Bombers, entre elles un helicòpter, dues dotacions del GRCR, GRAE d'Olot i de Cerdanyola del Vallès i bombers dels parcs propers i de la Regió d'Emergències Centre. A mig matí, la meteorologia extrema ha obligat a retirar primer els voluntaris i després els especialistes. Les tasques de recerca sobre el terreny, finalment, s'han reprès a les 13.00h, un cop ha millorat la meteorologia.

A les 15.38, pocs minuts després de descolgar-lo, els efectius han traslladat la víctima, primer en llitera i després en moto de neu, fins les instal·lacions de l'estació d'esquí. Un cop feta la primera atenció per part d'una unitat del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), un helicòpter medicalitzat l'evacuarà a l'Hospital Vall d'Hebron.

Personal de l'estació d'esquí van informar aquest diumenge que havien parlat amb ell i que li constava l'alerta per possible mal temps, així que probablement hagués desistit de fer una passejada llarga i estaria per sota el Coll de la Marrana, tal i com, efectivament, ha resultat ser-hi. El fet que el seu mòbil donés senyal i estigués cobert per una operadora estatal i no pas francesa reforçava aquesta hipòtesi.

En l’operatiu de recerca hi han treballat, a més dels efectius de Bombers de la Generalitat, unitats dels Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, experts en suport psicològic, ambulàncies i un helicòpter del SEM, experts en muntanya de la Vall de Camprodon, amics i familiars de la víctima.