L’associació El Defensor del Pacient, que treballa a favor dels drets dels usuaris de la sanitat, va atendre l’any passat una setantena de casos a les comarques gironines. Concretament, segons la memòria de l’entitat, durant el 2021 va portar 72 casos contra hospitals gironins, el que suposa un increment de quatre denúncies respecte al 2020.

En total, l’associació ha portat 1.704 casos contra hospitals catalans durant el 2021. A banda dels de Girona, n’hi ha 1.396 a la demarcació de Barcelona, 193 a Tarragona i 43 a Lleida.

Per hospitals, en primera posició hi ha Vall d’Hebron, seguit de Bellvitge, Clínic, Germans Trias i Pujol de Badalona i l’Hospital Sant Joan de Déu.

El principal motiu de la denúncia a Catalunya és la llista d’espera, seguit de les reclamacions als serveis de Cirurgia General, Urgències, Traumatologia i Ginecologia i Obstetrícia.

L’associació considera que la pandèmia ha deixat «al descobert les vergonyes del sistema nacional sanitari», que continua, sosté, amb el seu «caràcter abnegat». «Tenim els millors professionals, però estan sobrecarregats i mal retribuïts», afirma l’entitat en el document

Llarga llista d’espera

De fet, el Defensor del Pacient denuncia que Catalunya és la comunitat amb més pacients que esperen una intervenció quirúrgica, amb 141.164 persones. Segons dades de l’entitat, Andalusia és la segona amb 113.380, i la Comunitat de Madrid és la tercera amb 75.426 pacients. El temps d’espera a Catalunya és de 152 dies de mitjana, mentre que el 2020 era de 223.

Tot i que les dades del Ministeri mostren que les llistes d’espera quirúrgiques han baixat respecte al 2020 -30.346 pacients menys i 49 dies menys d’espera-, l’associació adverteix que aquestes són les xifres «oficials, no reals» i tem que siguin «superiors».