L’expansió de la variant òmicron, altament contagiosa, ha fet accelerar el contagi de les darreres setmanes. De fet, s’estan assolint xifres mai vistes en gairebé dos anys de pandèmia. Segons el darrer balanç, en una setmana ja s’han superat els 30.000 positius a la Regió Sanitària de Girona, dada que s’ha gairebé duplicat en catorze dies i tenint en compte que encara no s’havia arribat a aquesta xifra en tots aquests mesos. Cal tenir present que amb l’arribada de la nova subvariant, més contagiosa segons els experts, podria fer augmentar encara més el contagi.

En tot cas, el dia que se’n van notificar més va ser el 17 de gener amb 5.572 en total, dada que iguala la màxima registrada en tota una setmana durant el pic de la cinquena onada. La situació ha arribat a tal punt que en menys de dos mesos, Girona ha registrat la meitat de tots els casos diagnosticats en gairebé dos anys de pandèmia. Concretament, des de principis de desembre, s’han sumat uns 112.000 casos, ja que s’ha passat de 112.000 positius als 225.000 de l’últim balanç.

L’augment accelerat es va començar a produir a partir del pont de la Puríssima, quan van créixer considerablement els casos i es van incrementar més durant les festes de Nadal. Amb la tornada a les escoles, el contagi s’ha acabat de propagar de forma desproporcionada.

Si fem una mirada a l’evolució dels casos, el 19 de gener del 2021, deu mesos després de l’inici de la pandèmia, Girona assolia els 50.000 primers casos en plena tercera onada. D’altra banda, no es va arribar als 100.000 fins al 23 d’agost, set mesos després. Cal tenir present que, durant la tardor passada, el creixement de positius va ser molt lent i en poc més de tres mesos i mig se’n van detectar uns 10.000. Per tant, el creixement accentuat va venir a partir del desembre, amb rècords absoluts.

Positivitat més baixa

A hores d’ara, una de les poques dades positives a tenir en compte és que la positivitat de les proves és més baixa que fa unes setmanes. En poques setmanes el nombre de PCR i tests d’antígens comptabilitzats des de Salut s’han disparat. En el cas dels tests ràpids, i tenint en compte que no se sumen els autotests que es fan a casa, s’ha passat dels poc més 30.000 setmanals a arribar gairebé als 80.000 en dues setmanes.

I com més proves es fan, més probabilitat que el resultat sigui positiu. D’entrada, l’Organització Mundial de la Salut fixa el màxim recomanat per tenir la pandèmia controlada en un 5%. Aquesta dada fa setmanes que s’ha superat i es va arribar al 28% fa catorze dies. Aquesta setmana, però, ha baixat fins al 21% tot i que encara és molt elevada. Malgrat tot, el nombre de proves diàries és tan elevat, que els casos encara estan disparats. A més, cal tenir present els resultats que les persones comuniquen a través d’un autotest. Salut insisteix que és «molt complex» tenir un control exhaustiu del contagi, tenint en compte aquestes circumstàncies. A més, hi ha persones que comuniquen el positiu dies més tard d’haver-se contagiat o bé n’hi ha que no ho fan.

D’altra banda, cal tenir present que gran part dels tests d’antígens comptabilitzats per part de Salut es fan a infants i adolescents a través de cribratges diaris, tant des de les farmàcies com dels centres d’atenció primària, en aquest cas a infants de 0 a 5 anys. També és cert que són proves que solen fer les persones que presenten símptomes i hi ha més probabilitat que tinguin covid-19; aquest tipus de tests no detecten asimptomàtics. És per això que gran part dels positius es detecten en aquestes franges d’edat i, com a conseqüència, la mitjana d’edat dels casos cada vegada va baixant més.

De fet, en dues setmanes s’ha passat dels 38 als 30 anys. Actualment, la mitjana de tota pandèmia és de 37 anys. La dada també ha anat baixant amb el pas dels mesos, a mesura que s’ha anat contagiant gent més jove.