Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) demanen indemnitzacions pels danys que ocasiona la fauna salvatge als cultius.

Des de l'entitat critiquen la ineficàcia de les mesures de l'administració per controlar les poblacions de conills de camp, senglars, cabirols i tudons que ocasionen pèrdues pels danys als cultius.

Segons la JARC, són un factor més que se suma a la crisi per l'augment de costos de producció i la sequera, que està posant en risc la viabilitat de les explotacions.

Des de la JARC han presentat 22 propostes per combatre els danys provocats per "l’augment desorbitat de poblacions de fauna salvatge" que, durant els últims anys s’ha experimentat arreu de Catalunya, segons ells, en part "a causa una gestió cinegètica ineficaç o inexistent".

La pagesia pateix per "l’alta densitat de certes espècies, aquestes ja no troben suficient aliment en els seus hàbitats naturals i ho busquen en els cultius, arrasant completament superfícies sembrades de cereals i herbacis, i produint danys irreparables en llenyosos com vinya, olivera o fruiters".

L’entitat diu que proposa possibles solucions a l’Administració, "sense obtenir més resposta que un seguit de promeses incomplertes". Per aquest motiu, considera al Departament responsable per omissió dels danys causats per la fauna que pateixen agricultors i ramaders. “La passivitat del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que durant tot aquest temps no ha emprès les accions pertinents és inacceptable”, apunta Lluís Viladrich, cap de la sectorial de Fauna Salvatge de JARC.

Les mesures que proposen des de la JARC són aquestes:

  1. Reducció de mòduls IRPF en un 50% com a mínim, per aquells cultius afectats pels danys de fauna en les zones que pateixin sobrepoblacions.
  2. Desenvolupament de plans de control de fauna cinegètica. És necessari que el DACC realitzi un estudi del territori i desenvolupi plans de gestió d’aquelles poblacions que sobrepassen densitats que no poden ser controlades mitjançant la caça, considerada una activitat lúdica i esportiva, voluntària i que ha demostrat que no té capacitat de controlar situacions tan agreujades.
  3. Exigir als titulars d’infraestructures on s’han establert espècies cinegètiques, que presentin i executin un pla d’acció anual de mesures de control de les poblacions de fauna.
  4. Promoure l’obligatorietat de la neteja de marges i talussos en zones amb limitacions de caça.
  5. Autorització de la caça nocturna i d’esperes del conill.
  6. Realització de cursos gratuïts o subvencionats de paranyers i biocides per a productor amb danys.
  7. Pla pilot de fosfur d’alumini, en un mínim de 200 hectàrees. En base els resultats, autoritzar als agricultors pel seu ús.
  8. Eliminar limitacions de munició per arma quan es caça per danys.
  9. Autoritzar l’ús de silenciadors, visors tèrmics i visors nocturns col·locats a les armes per garantir una major seguretat i efectivitat per controlar les poblacions de conill.
  10. Autorització del calibre 22 en l’aguait o espera del conill.
  11. Canviar la sol·licitud d’autorització de caça per una comunicació, i facilitar el tràmit a través d’una aplicació mòbil.
  12. Comunicació de caça estàndard a les zones ZEPA amb danys reconeguts.
  13. Comunicar la utilització de gàbies trama en zones on la densitat d'animals sigui alta.
  14. Si no hi ha punt de recollida de cadàvers pròxim, obligatorietat de soterrar l'animal abatut.
  15. Separar els punts de recollida de fauna dels animals morts d'explotacions ramaderes. Per a les granges la fauna salvatge augmenta el risc sanitari, donat que són portadors de malalties que poden afectar els seus animals.