Les principals dades epidemiològiques tornen a anar a la baixa després del lleuger repunt de la setmana passada. Una de les xifres més destacades i optimistes és la davallada d’ingressats a l’UCI. Segons el balanç d’ahir, actualment hi ha nou pacients crítics a Girona i es tracta de la dada més baixa en quatre mesos.

D’altra banda, aquesta millora d’ingressats ha repercutit directament en menys defuncions. En dues setmanes, Girona ha passat de registrar disset morts a vuit. I si tenim en compte els hospitalitzats per coronavirus hi ha hagut una reducció de 142 pacients a 104.

Paral·lelament els contagis també han disminuït, així com el risc de rebrot, tot i que encara registren dades elevades.

Respecte als centres sanitaris gironins, aquest canvi de tendència es reflecteix en un progressiu retorn a la normalitat d’abans de la pandèmia. L’hospital Santa Caterina va haver d’habilitar una segona UCI degut a l’increment desproporcionat de pacients. Actualment, només hi resten dos semicrítics. Al llarg de tot aquest temps s’hi han atès 289 pacients amb coronavirus. La idea és que aquest espai torni a destinar-se a l’hospital de dia quirúrgic, que es va haver de traslladar a un altre espai per la remodelació organitzativa del centre sanitari.

Paral·lelament, el Santa Caterina ha ampliat el règim de visites a pacients, tant a les plantes d’hospitalització com al sociosanitari.

Finalment, respecte als centres d’atenció primària, cada vegada tenen menys pressió per gestionar casos de coronavirus. De fet, diumenge el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar que a partir de l’abril el nou sistema de vigilància epidemiològica de la covid-19 constarà d’una quarantena de centres d’atenció primària i dotze hospitals sentinelles que recolliran mostres a persones que tinguin símptomes a les vies respiratòries.

Amb aquesta recollida de frotis s’arribarà a una mostra del 10% de la ciutadania. A més, els hospitals seqüenciaran els casos més greus, els dels ingressats a l’UCI, i també hi haurà vigilància de les aigües residuals. A partir de totes aquestes dades es faran models predictius.

Sobre la quarta dosi de la vacuna, va dir que no és descartable en les persones més vulnerables, i la va situar a la tardor i va destacar que, en aquests moments, la covid-19 es troba en una situació d’estabilització «clara».