El govern de l’Estat ha planificat ampliar la subestació de la MAT a Santa Llogaia d’Àlguema perquè rebi l’energia del parc eòlic marí projectat al golf de Roses. La Planificació de la Xarxa de Transport d’Electricitat 2021-2026, que ahir va rebre l’aval del Consell de Ministres, inclou fer més gran la subestació dels 400 kV per evacuar-hi l’electricitat dels aerogeneradors. L’objectiu, subratlla el document, és «facilitar la connexió de generació eòlica marina» en aquelles zones que s’han inclòs «com a prioritàries» a l’esborrany del Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM). La planificació elèctrica que ha aprovat el govern espanyol manté també el ramal aeri de la MAT a Riudarenes i en fixa l’entrada en servei per al 2024.

La Planificació de la Xarxa de Transport d’Electricitat inclou inversions que pugen fins a 6.964 milions d’euros. El Consell de Ministres va donar llum verda ahir al document, que és vinculant per a la companyia Red Eléctrica, i concreta tot el llistat d’actuacions previstes a la xarxa estatal des d’ara i fins al 2026.

Dos projectes gironins

La llista és ingent, però de tots els projectes que recull el pla, n’hi ha dos que toquen de ple les comarques gironines. El primer, a l’Alt Empordà, entronca amb el parc eòlic marí que s’ha projectat a la zona del Cap de Creus i que encara està pendent d’aprovació. La planificació estatal inclou la previsió d’estendre el parc elèctric que hi ha a Santa Llogaia d’Àlguema (el punt d’inici de la interconnexió).

Més concretament, de totes les peces que el formen, precisa que se n’ampliarà l’actual subestació dels 400 kV. El document aprovat pel Consell de Ministres preveu que l’obra estigui feta el 2026, i la justifica per «facilitar la connexió de generació eòlica marina en aquelles zones que s’han inclòs com a prioritàries a l’esborrany del POEM».

Fins a 35 aerogeneradors

El parc Tramuntana és l’únic parc eòlic marí que en aquests moments hi ha sobre la taula a tot el litoral de Catalunya, i l’únic projectat a la zona inclosa a l’esborrany del POEM. L’impulsen l’empresa BlueFloat Energy i el grup d’enginyeria i tecnologia SENER. A hores d’ara, es preveu que tingui 35 aerogeneradors, amb una potència de 500 MW, i que se situï a una distància d’uns catorze quilòmetres del Cap de Creus i a 24 de la badia de Roses.