Un terç dels morts d'accident de trànsit de Catalunya s'han produït a Girona el primer trimestre.

Entre gener i març s'han hagut de lamentar 10 víctimes mortals a les carreteres de la província. Una xifra de defuncions que avui mateix s'ha incrementat amb una víctima més: un lladre atropellat a l'AP-7 a Bàscara.

Girona és la segona província de Catalunya amb més morts en els primers tres mesos de l'any. Al capdavant hi ha Barcelona amb 11.

El balanç de la sinistralitat a les carreteres del Servei Català de Trànsit també mostra que s'ha més que duplicat el nombre de morts respecte al mateix període de l'any passat quan se'n van registrar quatre. La xifra també és superior a la de l'any prepandèmic 2019, quan hi va haver sis víctimes mortals en el primer trimestre.

A tot Catalunya s'han hagut de lamentar 32 víctimes mortals. La via que en concentra més és l'AP-7 amb sis morts del total de 32 i registra un augment respecte a l’any passat en què durant els tres primers mesos de l’any no hi va haver cap víctima mortal en aquesta autopista i respecte al 2019 també perquè en el mateix període hi van morir dues persones. Cal tenir en compte, informa Trànsit que el 24 de gener d’enguany hi va haver un sinistre a l’AP-7 a Barberà del Vallès, en què tres persones van perdre la vida en un xoc entre quatre turismes i un camió.

Alta sinistralitat a la C-63: 4 morts

L’altra via que ha concentrat més víctimes mortals és la gironina C-63, amb un total de quatre persones mortes en tres accidents diferents.

Es tracta de tres accidents ocorreguts en el tram que va entre Lloret de Mar i Vidreres. Aquesta alta sinistralitat ha obligat Mossos i Trànsit a prendre mesures excepcionals que passen sobretot amb una presència més alta de policia en aquesta àrea. Els Mossos de Trànsit hi fan controls específics per frenar la sinistralitat.

Alerta pels xocs frontals

En la radiografia de la sinistralitat a Catalunya, cal subratllar que dels 28 accidents mortals, 20 han estat col·lisions amb més d’un vehicle implicat i 8 amb un sol vehicle. A més, Trànsit destaca el fet que 11 dels sinistres morals han sigut col·lisions frontals (39,2% del total), cinc atropellaments i quatre encalços.

El Servei Català de Trànsit també destaca reducció de la sinistralitat de motoristes: l’any passat n’havien mort 9 i el 2019, 8.

Si analitzem les morts per tipus de dia de la setmana, 19 de les víctimes han sigut en dies feiners (59,4%) i 13 en cap de setmana (des de divendres a les 15 h) o festiu (40,6%). I quant a l’edat de les víctimes mortals, les tres franges amb més víctimes són entre 55 i 64 anys (8 morts), entre 25 als 34 anys (7) i entre 35 a 44 anys (7).