L’escola Malagrida d’Olot acaba de bufar les espelmes del seu 90è aniversari. El 14 d’abril de 1932 el centre va obrir les portes per primera vegada, batejat com a Grupo Escolar Malagrida.

Però el seu origen té un nom: el de Manel Malagrida. I és que va ser ell qui, després de fer fortuna a l’Argentina, va cedir els terrenys on anys després s’aixecarien els fonaments de la primera escola pública de la capital de la Garrotxa. «Quan va tornar a Olot va voler fer un acte d’agraïment a la ciutat amb el convenciment que l’educació era un dels aspectes fonamentals de la societat», detalla l’actual director de l’escola Malagrida, Jordi Ferrarons. Amb aquesta premissa, el 26 d’octubre de l’any 1927 es va col·locar la primera pedra del centre educatiu amb l’objectiu que tots els nens del municipi «tinguessin l’oportunitat de ser escolaritzats». Però quatre anys després d’inaugurar-se, va estellar la Guerra Civil. «Va passar a ser una caserna i un hospital militar», explica Ferrarons. Més tard, l’octubre de 1940, l’escola va patir el «fort» aiguat d’Olot, que va inundar les instal·lacions. Aquests van ser els dos episodis que van marcar més la història del centre educatiu. A partir d’aleshores, quan l’escola va tornar a reobrir, «ja no ha hagut d’interrompre mai la seva activitat acadèmica», sosté l’actual director del centre.

Música com a eix vertebrador

Des de fa deu anys, amb Jordi Ferrarons al capdavant de la direcció, el centre va impulsar un procés de transició educativa i pedagògica amb la música com a element vertebrador. «Vam centrar el projecte de centre en la música perquè ens permetia treballar diferents àrees curriculars amb un nexe en comú», afirma. En aquest sentit, assenyala que la música es pot treballar «des de la vessant matemàtica, lingüística, artística, tecnològica o religiosa». D’aquí va néixer el projecte Som Música, una iniciativa transversal que uneix música i educació i que, a més, els aporta un element de diferenciació respecte altres projectes educatius de la ciutat. «Des de ben petits treballem la dansa, el moviment, el cant coral i el treball instrumental dins les hores curriculars obligatòries», sosté.

L’escola Malagrida d’Olot celebra 90 anys de vida | J.M.SEGARRA

Aquesta iniciativa no va deixar ningú indiferent i va ser «el detonant» per a concedir a l’escola Malagrida el bitllet d’accés a la mostra dels trenta centres educatius d’Escola Nova 21. El centre educatiu, a més, també és membre del Laboratori de Transformació Educativa, gestat pel Departament d’Educació.

Els més de quatre-cents alumnes van voler sumar-se a la celebració de la històrica fita, que el 8 de març va desplegar diversos actes. Però la commemoració no s’acaba aquí, ja que l’equip directiu vol allargar l’aniversari amb activitats durant tot el curs. Entre elles, una trobada d’antics alumnes i l’ampliació de la mostra del 75è aniversari, que s’exposarà a l’Hospici d’Olot.

L’escola Malagrida d’Olot celebra 90 anys de vida | FONS FRANCESC JAUME