Un acusat de violar, maltractar i vexar la seva parella menor d'edat a Banyoles entre el 2018 i el 2019 ha fugit de la justícia. El judici del seu cas, on s'enfronta a 21 anys de presó, s'havia de jutjar avui a l'Audiència de Girona però l'home no s'ha presentat. La vista s'ha hagut de suspendre, i les acusacions han demanat que el tribunal activi una ordre de cerca i captura, un tràmit que amb molta probabilitat concedirà. 

El processat no ha estat en presó provisional per aquesta causa, i en el moment que va ser citat per acudir al judici estava localitzat.

Els fets van ocórrer a Banyoles des de mitjans de 2018 fins al juny de 2019, quan la víctima tenia 17 anys i l’acusat ja era major d’edat. Segons les acusacions, va ser a partir dels últims mesos de relació quan l’acusat va començar a tenir una actitud de control i dominació sobre l’afectada: «amb consciència que amb el seu comportament atemptava contra la seva autoestima i la salut psíquica de la menor, (...) li imposava diverses normes i l’agredia si les incomplia, i la sotmetia a un tracte humiliant i vexatori», assenyala la fiscalia. «Havia d’avisar-lo a l’instant de tot el que feia durant el dia, controlava quan sortia i entrava de casa seva i també el temps que trigava a arribar a casa després de sortir de l’institut», assenyala l’acusació pública. A més, «havia d’avisar-lo abans d’agafar el telèfon, no la deixava relacionar-se amb ningú ni parlar amb les seves amigues i l’obligava a jurar en àrab», afegeix. De fet, fins i tot li havia de demanar permís abans de parlar, l’obligava a mirar sempre a terra mentre caminaven junts pel carrer i no la deixava anar a celebracions familiars. 

En algunes d’aquestes ocasions on la víctima hauria «incomplert» una d’aquestes normes, l’acusat va pegar-li en mig d’un parc pròxim a un institut i també dins el garatge on aparcava el seu vehicle.

A partir de gener de 2019 van començar a tenir relacions sexuals després de la insistència de l’acusat i tot i la reticència de la víctima. A partir de llavors, si aquesta s’hi negava, la vexava i l’agredia. També li feia xantatge amenaçant en explicar-li als seus pares que mantenien relacions. A partir de mitjans de juny, les agressions físiques es van accentuar, i la víctima va haver de rebre assistència mèdica per les lesions que l’acusat li va provocar. 

El processat exercia un control «absolut» en les seves interaccions, ja que li controlava el mòbil i tenia totes les seves contrasenyes a les xarxes socials. Fins i tot li va esborrar tots els contactes de l’agenda del telèfon. 

Segons les acusacions, la primera vegada que la víctima va ser agredida pel processat va ser en un bosc pròxim a l’institut on estudiava la noia. En una altra ocasió, li va llençar el mòbil a terra provocant que se li trenqués la pantalla. 

La víctima va trencar la relació després d’un episodi d’agressió, i va denunciar-lo el juliol de 2019. El jutjat li va atorgar una ordre de protecció.

La fiscalia i l’acusació particular li imputen un delicte continuat de violació, un delicte de maltractament habitual, tres delictes de maltractament de violència de gènere, un delicte d’amenaces, un delicte de descobriment i revelació de secrets, un delicte d’injúries i un delicte lleu de danys. Per tot plegat li demanen 21 anys de presó, 30 dies de localització permanent i multes de 3.690 euros. Així mateix, reclamen que s’indemnitzi a la víctima amb 40.000 euros pels danys morals patits. 

Per la seva banda, la defensa nega tots els fets i en demana l’absolució.