El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant la direcció general de Política Marítima i Pesca Sostenible, ha aprovat 497.120 euros en ajuts a 22 projectes adreçats al desenvolupament local participatiu dels municipis pesquers duts a terme pels Grups d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava (GALP). Els Grups d’Acció Local Pesquer (GALP) són entitats sorgides del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) 2014-2020, encarregats de dinamitzar el territori d’àmbit pesquer implementant millores amb l’aprovació de diferents projectes que s’adeqüen als objectius de les seves estratègies de desenvolupament local, treballen amb un model de gestió de baix a dalt, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.

Els vint projectes aprovats generaran una inversió d’aproximadament 600.000 euros als municipis que integren els Grups d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava. D’aquestes operacions, quatre tindran un impacte en tot el territori d’actuació del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava que generarà una inversió de 147.788 €. Els municipis pesquers que formen aquest grup són: Port de la Selva, Llançà, Cadaqués, Roses, l’Escala, l’Estartit, Palamós, Tossa de Mar, Lloret de Mar, Blanes i Sant Feliu de Guíxols. El 40% són operacions realitzades per entitats del sector públic i la resta pel sector privat, d’entre els que destaquen les Confraries de pescadors amb un 20% de les operacions aprovades.

El percentatge de subvenció de les iniciatives s’estableix d’acord amb la puntuació obtinguda en els criteris de selecció establerts en les estratègies de desenvolupament local participatiu de cada un dels Grups d’Acció Local Pesquera. Els principals aspectes valorats són l’adequació dels projectes als eixos estratègics de cada Grup Local, l’equip promotor i la seva capacitat per liderar i executar el projecte, l’impacte del projecte en el territori i la creació d’ocupació en el territori.

S’han aprovat iniciatives molt diverses destinades a: incrementar el valor afegit dels productes pesquers amb noves inversions en transformació, comerç minorista i restauració; fomentar la divulgació i promoció de l’activitat pesquera a les Confraries de Pescadors; fomentar la creació d’ocupació en altres sectors de l’economia blava; potenciar la conservació i creació de patrimoni cultural a les viles marineres; fomentar el patrimoni mediambiental dels municipis pesquers; reforçar el paper de les comunitats pesqueres en el turisme local i reforçar la governança dels recursos pesquers i activitats marítimes.

Impuls de l’Agenda 2030

Aquests ajuts contribueixen a implementar l’Agenda Marítima de Catalunya 2030, amb iniciatives i projectes que connecten les línies estratègiques d’actuació (LEAS) de l’Estratègia Marítima de Catalunya amb els ciutadans i el territori, fomentant un desenvolupament sostenible i respectuós amb l’ús de la mar, la creació i el manteniment d’ecosistemes marins resilients, la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i un marc de governança innovador que garanteixi l’operativitat. Des del mes de juny de 2018, Catalunya compta amb una Estratègia Marítima, una eina de país consensuada entre tots els departaments de la Generalitat que interpel·la el conjunt de la societat i posa les bases per a una política marítima pròpia.

L’estratègia marítima adoptada s’emmiralla en una iniciativa similar engegada recentment al Quebec i és el resultat del Programa d’acció marítima de la Generalitat, aprovat pel Govern el desembre de 2016, amb el propòsit de donar resposta als reptes de desenvolupar l’economia blava de manera sostenible i harmònica mitjançant una gestió integrada de les activitats sectorials que impacten sobre l’espai marítim català. El Consell Català de Cogestió Marítima és l’organisme que ha de dur a terme la governança de l’Estratègia Marítima de Catalunya seguint un esquema de cogestió, mitjançant un procés obert.