Mieres va municipalitzar el servei d’aigua fa més de dos anys com a resultat d’un procés participatiu davant la «importància del subministrament de béns essencials». Ara, l’ajuntament inicia un nou procés participatiu per crear una comunitat energètica.

La primera fase s’inicia aquest dissabte, amb una trobada veïnal al pavelló municipal en la qual es farà una xerrada que té com a objectiu explicar la figura de l’autoconsum compartit, presentar exemples de comunitats energètiques que ja funcionen a Catalunya, i explicar el full de ruta per constituir una comunitat energètica a Mieres.

Una setmana més tard, el 21 de maig, es preveu un taller pràctic en el que es parlarà de diferents models de comunitats energètiques, dels seus avantatges i inconvenients de formar-ne part. També s’exposarà el model jurídic i econòmic que es preveu i s’apuntarà la inversió necessària i dels estalvis qu els veïns podran obtenir.

Un cop realitzades aquestes dues trobades, els veïns hauran de decidir si estan interessats en participar a la comunitat energètica, i de quina forma per a que es pugui procedir a l’estudi tècnico-econòmic.

L’any 2020 la Diputació de Girona va impulsar un projecte pioner dins l’àmbit estatal de creació de comunitats locals d’energia. La prova pilot feta a Amer, la Cellera, Cornellà del Terri i Rupià, va permetre instal·lar plaques fotovoltaiques en equipaments municipals. Aquestes permeten abastir d’energia diferents edificis municipals, habitatges en situació de pobresa energètica i també altres llars particulars que optin per sumar-se a la iniciativa. L’any passat, prop de 70 municipis gironins es van sumar al projecte de comunitats energètiques.