Diari de Girona

Diari de Girona

Girona és la segona província catalana amb més incidents homofòbics

Les agressions físiques augmenten un 70% respecte el 2021 i alerta del perill dels discursos d’odi

4

Concentració a Girona pel Dia contra l'LGTBI-fòbia Aniol Resclosa

La província de Girona és la segona amb més incidents homofòbics de Catalunya. L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) n’ha registrat un total de vuit casos durant els primers quatre mesos de l’any. Això situa aquesta zona de Catalunya com la que acumula el 9,5% del total dels fets.

A les comarques gironines, un dels últims incidents coneguts és el que va denunciar un jove de Girona, que duia una mascareta amb els colors de l’arc de Sant Martí. Aquest va assegurar que el 19 de març dos homes li van fer insults homòfobs i el van agredir al Parc Central, a prop de l’estació de l’AVE. Els vigilants de seguretat, segons va explicar el noi, van sortir a ajudar-lo i els agressors es van fugir corrent. Arran dels fets, es va fer una concentració a la plaça del Vi de rebuig d’aquests fets i de suport al jove.

Un 50,9% més de fets

A tot Catalunya, les incidències conegudes durant el primer quadrimestre s’eleven a 86 i s’han incrementat un 50,9% respecte al mateix període de l’any 2021, quan se’n van registrar 57.

Els àmbits més freqüents han sigut la via pública, seguida en segon lloc d’internet i les xarxes socials (21,4% en els dos casos). Pel que fa al tipus de discriminació més registrada, les principals han estat les mostres d’odi i exaltació (22,6%) cap al col·lectiu, però també les agressions físiques (20,2%), que augmenten un 70% respecte el 2021.

En aquest sentit, l’OCH alerta d’una proliferació dels discursos d’odi, exigint la necessitat de «blindar les normatives ja existents» que garanteixen els drets adquirits del col·lectiu.

Ahir es va celebrar el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia - el 17 de maig – i l’observatori ha fet un balanç dels primers quatre mesos de l’any en els quals ha constatat que el col·lectiu gai ha estat el que més incidències ha patit el 2022, un 41,7% del total.

En segon lloc se situa el col·lectiu trans amb un 34,5%, mentre que, a diferència de l’any anterior que no n’hi va haver cap, s’han registrat dues incidències de persones bisexuals.

Pel que fa al tipus de discriminació més registrat és aquell referent a les mostres d’odi i exaltació cap al col·lectiu (22,6%). Les segueixen de ben a prop les agressions físiques (20,2%), que enguany han augmentat un 70% respecte les dades del mateix període de l’any anterior, per sobre de les agressions verbals (16,7%).

Barcelona al capdavant

D’altra banda, Barcelona ha sigut la província que més incidències ha registrat aquests primers mesos de 2022 (63,1%) amb 54 casos, 35 dels quals han tingut lloc a la capital catalana. La segueix Girona amb vuit incidències a Girona (9,5%), una a Lleida (1,2%) i una a Tarragona (1,2%).

Des dels Mossos d’Esquadra, ahir es va fer també es va informar a través de les xarxes socials sobre aquest tipus de fets i asseguren que investiguem tots els casos denunciats. De fet, durant les primers tres mesos de l’any, han recollit 39 denúncies relacionades amb delictes d’odi de l’àmbit LGTBI, nou més que el 2021.

Més marcs normatius

A més de demanar la preservació dels marcs ja existents, l’OCH subratlla la necessitat de promoure l’aprovació de nous marcs normatius que «persegueixin la igualtat de drets i la fi de l’LGTBI-fòbia», com per exemple, l’aprovació de la Llei estatal trans. També anima a la ciutadania a «denunciar i fer visibles» les discriminacions i violències en els diferents àmbits de la seva vida.

Concentració a Girona pel Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia

Ahir es van celebrar diversos actes en punts de la província per commemorar el Dia Internacional contra l’LGTB-fòbia. A Girona ciutat, l’Espai LGTBI va reunir desenes de persones a la plaça del Vi. Es va fer la lectura de manifest i un minut de silenci per les víctimes de l’LGTBI-fòbia. En altres poblacions, com a Blanes, es va penjar una pancarta reivindicativa a la façana principal de l’edifici consistorial per sensibilitzar la ciutadania i donar suport al col·lectiu.

Compartir l'article

stats