L'arxiu comarcal del Pla de l'Estany ha presentat aquest dimecres al matí el fons de Ca n'Illa de Serinyà, que compta amb 788 documents, tres d'ells pergamins del segle XII. Ca n'Illa és una de les cases pairals més grans de la comarca perquè integra antigues masies i masoveries de la vall del Ser. Un dels documents del fons de Ca n'Illa que data del segle XII té una llargada de 4,7 metres. El gruix de la col·lecció, però, és del segle XVI, amb 376 documents i que permeten tenir un testimoni cultural de Serinyà d'aquella època. Al llarg de la col·lecció es recopilen pactes, contractes i transaccions que va fer la família Illa fins al segle XVII.

Durant 25 generacions la família Illa ha anat emmagatzemant documentació sobre pactes, transaccions i contractes que es feien amb altres famílies. Es tracta de documents que al principi servien per garantir un acord comercial, però que ara donen detalls sobre la vida i la cultura de Serinyà entre els segles XII i XVII. Fins ara, la família havia anat conservant els documents a la casa pairal, però finalment han decidit donar tot el fons a l'arxiu comarcal. Josep Maria Illa ha recordat que el fons «ha sobreviscut a canvis generacionals, incendis i guerres». Ara es conservarà en l'arxiu del Pla de l'Estany per garantir que sobrevisqui més canvis generacionals.

En els 788 documents que formen el fons hi ha pergamins amb pactes, transaccions i contractes o altres accions que els membres de la família Illa deixaven constància davant de notari conjuntament amb altres famílies amb qui feien tractes comercials o s'emparentaven. Ara, l'arxiu comarcal resumirà el contingut de tots els documents i el traduirà al català. Després restaurarà els originals i els digitalitzarà perquè es puguin consultar en línia. El president del Consell Comarcal, Francesc Castañer, ha detallat que amb aquests documents es podrà entendre «com funcionaven les societats passades».