Diari de Girona

Diari de Girona

La Fundació Bofill vol una regulació dels concerts per lluitar contra la segregació

El 26,6% de l'alumnat de les escoles públiques de Girona és de nacionalitat estrangera, davant del 14,1% que estudia a la concertada

Alumnes de l’escola Àgora de Girona, en una imatge d’arxiu. | ANIOL RESCLOSA

La Fundació Jaume Bofill va fer ahir una crida a revisar la regulació dels concerts educatius perquè considera que l’actual accentua les desigualtats. L’organització va plantejar una regulació més estricta que exigeixi la coresponsabilitat dels centres en la lluita contra la segregació i que permeti un major control financer i de funció.

Segons el professor lector de la Universitat de Manchester i coautor de l’informe La concertada a debat, Adrián Zancajo, a la ciutat de Girona el 26,6% de l’alumnat de les escoles públiques és de nacionalitat estrangera, davant del 14,1% que estudia a la concertada. En el cas d'ESO, els alumnes de nacionalitat estrangera representen el 22,9% als instituts públics i el 10,7% dels escolaritzats a la concertada. En aquest sentit, Zancajo va reivindicar una «distribució més equilibrada de l’alumnat estranger» i va reclamar que la concertada s’ha de «corresponsabilitzar de l’escolarització de l’alumnat vulnerable». En xifres globals a la capital gironina, el 60,8% dels nens d'Infantil i Primària estudien en escoles públiques mentre el 33% ho fa a la concertada. En l'etapa d'ESO, el 55,8% estudia en instituts públics i el 36,7%, en concertats. En aquest sentit, va assegurar que la radiografia gironina «està en la línia» de la mitjana catalana, on l’educació concertada representa el 31,5% de la matrícula.

A més, segons dades de la Fundació Bofill, mentre que el sector públic representa el 66% de la matrícula, escolaritza el 84% de l’alumnat amb beca menjador. Així, va defensar l’organització, el sector concertat hauria d’escolaritzar més de 17.000 alumnes amb beca menjador per a assolir una distribució equilibrada entre la xarxa pública i la concertada.

A més, la Fundació Bofill va criticar que la normativa que regula els concerts educatius està «obsoleta» i que això ha portat a una situació actual on s’està contribuint a la sobreoferta i la segregació escolar. En concret, el decret de regulació és de 1993. El director de la Fundació Bofill, Ismael Palacín, va assegurar que «costa d’entendre perquè ningú s’ha atrevit» a obrir aquesta regulació i Zancajo va recordar que un concert no és una subvenció sinó un «contracte» entre la Generalitat i un proveïdor d’un servei públic.

Davant d’això, van exigir una regulació que estableixi que l’autorització i renovació dels concerts estigui supeditada a les necessitats d’escolarització de la zona i al compliment de la coresponsabilitat. Van reconèixer que el decret d’admissions aprovat suposa un pas endavant però consideren que no s’està aplicant amb la diligència necessària.

Compartir l'article

stats