Diari de Girona

Diari de Girona

Incorporar fisioterapeutes als CAPs podria resoldre un 85% de lesions

Professionals gironins es mostren «esperançats» per la contractació de Salut aquest any

Fisioterapeutes en la jornada internacional d’ahir. | COL·LEGI DE FISIOTERAPEUTES

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va recordar ahir en el Congrés Internacional de Fisioteràpia que «s’està treballant per impulsar el paper dels fisioterapeutes dins del sistema de salut» i va assegurar que «abans de finalitzar l’any 2022 es començarà a desplegar la figura d’aquest professional a tots els Equips d’Atenció Primària de tot el territori». Aquesta decisió forma part «de la línia estratègica d’incorporació de nous perfils professionals a l’atenció primària, amb aquesta visió de reforç de la prevenció, la promoció de la salut i la salut comunitària».

En aquest sentit, el degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Ramon Aiguadé, va reclamar «la creació de places de fisioteràpia a atenció primària amb un clar perfil de prevenció i atenció comunitària, que suposarien un gran canvi en la millora de la salut». També va afegir que «actualment hi ha altres professionals al Sistema de Salut de Catalunya que estan assumint competències que són pròpies dels fisioterapeutes. Amb la incorporació d’aquestes noves places de fisioterapeutes a primària es podran cobrir aquestes funcions sense necessitat d’augmentar la pressió assistencial».

De fet, l’evidència científica corrobora que un abordatge actiu de la fisioteràpia juga un paper important en aquest tipus de pacients, i una solució eficient i real per al sistema sanitari. D’aquesta manera, fisioterapeutes gironins es mostren «esperançats» amb l’assignatura pendent de la Sanitat pública. Imma Soler, membre de la secció territorial Gironina del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, afirma que l’absència de professionals en el sistema públic comporta «un dèficit i una necessitat que s’ha evidenciat encara més amb l’actual context pandèmic», afirma. També afegeix que «a més de la covid-19, tenim una altra pandèmia important que és el dolor crònic: una de cada cinc persones pateix dolor persistent i això genera un cost sanitari altíssim». Finalment, «hi ha una alta inversió econòmica tant en proves diagnòstiques com en tractaments, i els resultats són molt pobres amb els mitjans utilitzats fins ara».

Respecte al nombre de pacients atesos, Soler afirma que les afeccions musculoesquelètiques a les comarques gironines solen ser un 30% de les consultes realitzades a medicina general, i els estudis demostren que, un accés directe a la fisioteràpia podria resoldre un 85% d’aquestes patologies, fet que generaria una reducció de costos directes, com ara baixes, pensions per incapacitat i farmacologia i «es donaria una resposta real i necessària als pacients», conclou.

Compartir l'article

stats