Diari de Girona

Diari de Girona

Els delictes sexuals denunciats a Girona es disparen

El primer trimestre ha tancat amb un creixement del 72% de les violacions amb 19 casos respecte al 2019 · Totes les figures delictives d'aquest àmbit han pujat un 42% · El tràfic de drogues s'eleva un 33,6%

Concentració contra les agressions sexuals a Girona, foto d'arxiu.

Els delictes sexuals denunciats a la província de Girona s'han disparat durant el primer trimestre. Les violacions s'han incrementat en un 72% respecte al mateix període de l'any prepandèmic 2019 i la policia n'ha tractat 19 casos.

Entre gener i març, els cossos policials desplegats a les comarques gironines han tractat un global de 80 denúncies de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual. Això representa un 42% més que el mateix període ara fa dos anys. Els delictes sexuals que no són agressions sexuals amb penetració i que s'agrupen en l'epígraf de "la resta de delictes" d'aquest àmbit, també pateixen una pujada, en aquest cas del 36,56% i se n'han tractat 61 casos. Aquí hi entren fets com ara assetjaments sexuals, abusos, entre altres.

Malgrat semblar unes dades molt elevades, la policia considera que encara hi ha una gran xifra negra oculta d'aquests delictes i insta a denunciar-los. Tot i això, en els últims anys hi ha cada cop més gent que els visibilitza i denuncia, sobretot arran de casos mediàtics.

Les dades que s'analitzen no es comparen amb el 2021 perquè encara el primer trimestre va estar marcat sobretot per confinaments territorials de la crisi sanitària de la Covid-19. I per això, es fa la diferència amb els del 2019.

El Ministeri de l'Interior ha fet públic el balanç de criminalitat dels primers tres mesos de l'any que mostra com el total d'infraccions penals supera ja els nivells prepandèmics. Se n'han tractat 10.239 i han pujat un 4,6% respecte al 2019.

Aquesta situació de "normalitat" amb xifres que ja superen les detectades en prepandèmia no és igual en tots els tipus de delictes.

Si bé, les temptatives d'homicidi i assassinat per exemple, han patit un increment del 150% perquè s'ha passat de dos casos coneguts a cinc; en canvi, els consumats, es mantenen en les mateixes xifres, amb un cas en tres mesos.

Més tràfic de drogues

El tràfic de drogues també és un dels delictes que viu una explosió aquest 2022: la policia ha tractat 127 casos en només tres mesos. El tràfic i cultiu de marihuana és el rei d'aquest àmbit i les detencions policials es donen dia sí, dia no; ja que la província és un dels punts amb més fets d'aquest tipus. La xifra de 127 casos contrasta amb els 95 de fa dos anys i això supera un 33,68% més de casuística.

Una altra infracció penal que no para de créixer és el furt. Aquests mostren clarament que la situació delictiva s'està normalitzant perquè si bé superen les dades prepandèmiques en un 5.47% es mouen en més de 2.000 casos, concretament, 2.409 entre el gener i març. Aquests casos denunciats a la policia s'havien frenat durant la pandèmia sobretot quan es van tancar alguns locals o s'hi permetia menys aforament i, per tant, els furtadors tenien més difícil passar desapercebuts.

Menys robatoris en habitatges

Els robatoris en domicilis també solia ser un dels delictes que es denunciava més a la policia en els últims temps però, les dades del primer trimestre del Ministeri, en canvi, apunten que s'han frenat. De fet, si es comparen amb el 2017, hi ha una clara davallada. Els robatoris amb força a domicilis han caigut un 38% passant de 1.077 a 664 fets denunciats. També cauen, amb menor mesura, l'epígraf que inclou a més dels robatoris en domicilis, aquells que també es produeixen en establiments. Se n'han denunciat 981 en tres mesos; però el 2019 n'havien estat un 13,8% més, fins a 1.338. Aquest tipus de delicte és dels que preocupa més a la policia, sobretot perquè toquen la propietat privada de la gent i alguns, n'hi ha que fins i tot acaben de forma violenta.

Un altre indicador que ha davallat és el dels robatoris amb violència i intimidació. Aquí el rei sol ser l'atracament a la via pública i sovint s'utilitza la força per aconseguir el botí o bé s'exhibeix una arma blanca. En total, s'han denunciat 191 casos el primer trimestre. La xifra suposa un 12,39% menys de casos que el 2019 (218).

També van de baixa els robatoris de vehicles, en aquest cas un 19,7%. La policia n'ha tractat 118 casos.

La situació a les grans ciutats

La situació a les grans ciutats és difícil d'analitzar comparant amb el 2019, perquè el Ministeri de l'Interior va incloure una modificació a partir del 2020 on s'inclouen tots els municipis de més de 20.000 habitants i no només els de més de 30.000 com fins llavors. Per tant, l'anàlisi es farà amb les dades corresponents al primer trimestre del 2021 i del 2022. En totes les grans poblacions gironines - Girona, Palafrugell, Banyoles, Blanes, Lloret de Mar, Salt, Olot, Figueres i Sant Feliu de Guíxols- s'ha produït un increment de les infraccions penals.

La ciutat gironina que més increment ha detectat és la de Banyoles, aquí segons Interior, s'han denunciat 348 delictes. Això suposa un creixement del 157,8% respecte a l'any anterior (135 el 2021). Crida l'atenció una pujada del 100% dels furts, passant de 35 a 70 i d'un 150% en el cas dels robatoris amb violència i imitació: s'han conegut 10 casos en tres mesos.

La segona ciutat amb un creixement més elevat de l'activitat delictiva és la de Salt. Aquí les infraccions penals han escalat un 50,5% i se situen en 593. Els furts són l'indicador més denunciat: 201 casos el primer trimestre, això suposa una pujada del 133,7%.

La tercera posició l'ocupa Figueres amb una escalada del 39% de les infraccions penals. En un any han pujat un 39% els fets denunciats i la policia n'ha tractat 891. Pel que fa als delictes sexuals, s'ha de dir que han pujat un 100% passant de 3 a 6 casos. També hi ha una pujada dels robatoris en domicilis i establiments destacable, del 87,9%. Els cossos policials han treballat amb 62 fets aquest primer trimestre respecte al de l'any anterior.

La capital de província, segones les dades públiques del Ministeri, és la ciutat que ha patit l'increment més baix: d'un 2,7% en el global de les infraccions penals (1.571 casos). Entre els delictes que més han pujat a Girona hi ha el robatori de vehicles (en un 53,8%) i s'han tractat 20 casos. Mentre que, en canvi, hi ha una forta davallada en delictes sexuals: aquí han caigut en global un 43,8% (9 fets denunciats)


Compartir l'article

stats