L’activista veïnal Antoni Tomàs, un dels més actius en l’oposició al Centre de Gestió de Residus a Sant Jaume de Llierca, afronta un judici per delictes continuats d’injúries i calúmnies en el qual li demanen divuit mesos de presó i a 15 mil euros de multa. Tot per diverses declaracions públiques en les quals va acusar l’aleshores president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, de «cacic» i «especulador».

Espona i Tomàs es van avenir a la proposta del departament de Justícia de participar en un acte de mediació per intentar trobar una la solució del conflicte. En aquesta mediació, Espona va mostrar-se disposat a posar punt i final al procés sempre que Tomàs es retractés de les seves acusacions. En no fer-ho, la via penal segueix oberta i el judici se celebrarà el mes de novembre.

El Consell Comarcal, en un comunicat difós ahir, va lamentar que no s’hagués arribat a un acord reiterant la voluntat que aquest conflicte no acabi en judici.

Tomàs i la seva advocada mantenen que el judici contra Tomàs és una «persecució al dret a la participació política i dissidència» i que aprofitaran el judici per obrir el debat «que s’ha volgut silenciar» sobre la idoneïtat de la planta.

Fa pocs mesos, la CUP va engegar una campanya per donar suport a Tomàs. «Totes som Antoni Tomàs, perquè ell només era la cara visible de la campanya de la plataforma No a la Planta de Triatge contra la instal·lació al municipi de la planta de triatge de residus de la Garrotxa», van explicar en un comunicat.

En l’actualitat, el futur de la planta de triatge a Sant Jaume de Llierca està pendent d’una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha de respondre a un recurs que l’Ajuntament del municipi va interposar contra el pla especial aprovat definitivament per la Generalitat i que preveu la nova infraestructura a uns terrenys de Can Coma de Baix.