La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització dedicada al tràfic d'armes i munició amb ramificacions a Girona.

En l'operació policial ha detingut 12 persones en 11 províncies i ha intervingut 339 armes de foc, 37.426 cartutxos de diferents calibres, 13,2 quilos de pólvora i silenciadors, entre altres. Entre les armes intervingudes destaquen les 17 armes de guerra: fusells d'assalt i subfusells.

S'han fet un total de 17 registres a tot l'Estat. Entre aquestes hi ha la província de Girona però també a Madrid, Toledo, Sevilla, Navarra, Tarragona, Pontevedra, Lugo, Salamanca, Múrcia i Melilla.

Als detinguts se'ls acusa presumptament dels delictes de tràfic d'armes, dipòsit d'armes, dipòsit d'armes de guerra, dipòsit de municions, dipòsit d'explosius, tinença il·lícita d'armes prohibides, tràfic de drogues i contraban.

5

Desarticulen una organització dedicada al tràfic d'armes i munició amb ramificacions a Girona

L'inici: una detenció a Madrid

L'operació es va iniciar l'octubre de l'any passat, quan els agents, en una altra operació independent, van detenir a Madrid d'un dels principals traficants de munició del país, que a través d'internet havia venut més de 36.000 cartutxos metàl·lics que enviava als compradors per mitjà de paquets postals.

Fruit d'aquesta investigació, els investigadors van comprovar que aquest individu es dedicava a aquesta activitat il·legal des de feia diversos anys i que els compradors de les municions eren persones que posseïen armes de foc de forma il·legal i que, per tant, no podien adquirir-les en establiments autoritzats, havent de recórrer al mercat negre.

La posterior anàlisi de la documentació i equips informàtics intervinguts a aquest subministrador il·legal de munició, va permetre a la Guàrdia Civil la identificació de molts dels seus compradors, els quals van resultar ser persones que posseïen armes de foc sense llicència i sense registrar, algun d'ells relacionats amb la delinqüència.

Un cop identificats els compradors de la munició i localitzats els llocs on la policia sospitava que podien estar ocultes les armes il·legals que posseïen, la Guàrdia Civil va procedir a l'explotació en dues fases de l'operació.

Entre les armes intervingudes destaquen les 17 armes de guerra: fusells d'assalt i subfusells.

La primera part es va fer el mes de febrer i la segona la setmana passada. En total s'han fet 17 entrades i registres en 11 províncies, entre elles la gironina.

Intervencions més destacades

Els llocs on es van fer més intervencions d'armes són Madrid, Toledo, Lugo.

A un dels detinguts a Madrid li van intervenir 109 armes de foc, la majoria curtes (pistoles i revòlvers) i entre les quals hi havia també un fusell d'assalt automàtic AK47 (arma de guerra) d'última generació i plenament funcional, 11 pistoles detonadores transformades per efectuar foc real i 4 pistoles semiautomàtiques de fabricació completament artesanal; a més de 14.000 cartutxos metàl·lics de diferents calibres, 5,6 quilos de pólvora per a la fabricació de munició i abundants peces i components essencials per a l'acoblament i la manipulació d'armes de foc.

A una altra de les persones detingudes a Toledo se li va intervenir un enorme arsenal d'armes format per 104 armes de foc (75 de curtes, 20 de llargues, quatre detonadores transformades per fer foc real i cinc armes prohibides d'un altre tipus) i 5.936 cartutxos metàl·lics de diferents calibres. Moltes de les armes confiscades a aquest detingut havien estat introduïdes il·legalment a Espanya després d'haver estat adquirides a l'estranger.

A Lugo, a més de nombroses armes i municions, també van intervenir 2,7 quilos de marihuana i 15 ullals i figures d'ivori. El detingut es va fer a Melilla.

Aqueta operació s'emmarcada en el Pla Integral per al Control d'Armes de Foc (PICAF) de la Guàrdia Civil per evitar el desviament de les armes a grups delinqüencials o terroristes.