Diari de Girona

Diari de Girona

Normalitat a l'aeroport en el primer dia de vaga de Ryanair

Els sindicats acusen la companyia d'haver convocat tots els treballadors de Girona a fer serveis mínims

27

Normalitat en el primer dia de vaga de Ryanair a Girona Laura Fanals

Tranquil·litat a l'aeroport de Girona en el primer dia de vaga del personal de cabina de Ryanair, ja que no s'ha hagut de cancel·lar cap vol. Els sindicats USO i SITCLPA critiquen que la companyia ha vulnerat el seu dret a vaga, ja que ha convocat tots els treballadors a fer serveis mínims i així garantir el 100% dels vols des de Vilobí d'Onyar. Només s'ha cancel·lat un vol d'aquest vespre a Brussel·les, però és a causa de la vaga que també s'ha organitzat a l'aeroport de Brussel·les, on no hi ha serveis mínims.

D'altra banda, els treballadors acusen el Ministeri de Treball d'haver-ne estat còmplice, ja que els serveis mínims que havia establert -tot i que Ryanair se'ls hagi saltat- eren del 53% a Girona i fins al 80% en altres bases d'Espanya. Els treballadors expliquen que, per a la resta de dies de vaga que hi ha convocats aquest cap de setmana -tant dissabte com diumenge-, Ryanair torna ja a tenir el 100% dels vols garantits, però reclamen que el Ministeri intervingui per permetre'ls exercir el seu dret a vaga els dies 30 de juliol i 1 i 2 de juliol, quan hi ha noves convocatòries d'aturada.

La normalitat, doncs, ha imperat aquest matí a l'aeroport de Girona, a part dels retards puntuals d'alguns vols. Alguns passatgers arribaven amb l'inquietud de si finalment podrien volar, però es tranquil·litzaven en veure que tots els vols es mantenien programats. Aquest és el cas d'Enric Arcalà, de l'escola Doctor Masmitjà de Girona, que liderava una estada lingüística amb estudiants de cicle superior de primària a l'Oest d'Irlanda. Segons ha explicat, han passat tota la setmana pendents de les notícies, i han arribat a l'aeroport amb dues hores i vint minuts d'antelació per poder agafar el vol cap a Knock (Irlanda). Conjuntament amb el co-organitzador de l'estada, Jordi Quera, de British Summer, han estat mirant cada dia si podrien volar, i al final s'han mostrat satisfets perquè tot ha sortit bé. La parella formada per la Carmen i en Galo, procedents de Barcelona i que també ha volat a Knock, estava inquieta, però no s'havien arribat a preocupar: "Patíem més per si ens trobàvem cues a l'autopista", ha admès la Carmen.

Però si els viatgers alleujats eren la cara de la jornada de vaga, els treballadors eren la creu. Un grup de set o vuit empleats que no treballaven o estaven de guàrdia s'han reunit a la terminal de Vilobí amb pancartes i cartells per fer visible la seva protesta, i el seu portaveu, Pau Ibarzábal, ha carregat contra la companyia i també contra el ministeri pel fet que els han obligat a fer uns serveis mínims que consideren "abusius". "La majoria de treballadors de totes les bases de Ryanair a Espanya estàvem d'acord en fer vaga, però no hem pogut exercir el nostre dret", ha lamentat. En aquest sentit, s'ha que queixat que els serveis mínims establerts pel Ministeri, que van des del 53% en el cas de Girona fins al 80% en altres bases, són "abusius", i a més lamenten que Ryanair hagi protegit el 100% dels vols i hagi convocat tots els empleats disponibles de Girona a treballar. "No hi ha ni un vol cancel·lat, és una vergonya que els treballadors no puguem exercir el nostre dret a vaga. Estem molt enfadats i descontents amb el ministeri de Treball, ja que el veiem com a còmplice del que fa Ryanair il·legalment", ha indicat.

Negociació del conveni col·lectiu

Ibarzábal ha explicat que estan fent vaga perquè fa mesos que els sindicats USO i SITCLPA estan negociant el conveni dels tripulants de cabina amb Ryanair, però ara la companyia s'ha aixecat de la taula de negociació perquè ha signat un acord "amb un altre sindicat que no té implantació entre els tripulants de cabina". Un acord que, segons Ibarzábal, només inclou els punts que USO i SITCLPA han guanyat als jutjats. Per això, demanen a l'aerolínia que es torni a asseure "amb els sindicats que els treballadors han triat legalment", amb l'objectiu d'aconseguir "un conveni col·lectiu amb unes condicions dignes".

Compartir l'article

stats