La Generalitat ha impulsat un pla de ferms sostenibles per a reduir la petjada de carboni de les obres de millora en carreteres. A les comarques gironines s’aplicarà a quatre carreteres amb una inversió de 4 milions d’euros i un estalvi estimat de 1.600 tones de CO2 respecte dels mètodes tradicionals. El pla preveu l’ús de noves tècniques i materials més sostenibles, des del disseny, la fabricació i l’execució de les actuacions.

El director dels Serveis Territorials del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori a Girona, Pere Saló, va visitar ahir la primera de les actuacions completades a la demarcació. Es tracta de la millora del ferm a la GI-612, enter el Port de la Selva i Llançà, amb un pressupost de gairebé 675.000 euros.

Abans del mes de juliol, es completaran l’execució dels altres tres trams: La GI-531 entre Sant Aniol de Finestres i les Planes d’Hostoles, la GIV-6043 entre Peralada i Castelló d’Empúries, i la GI-514 entre Sant Julià de Ramis i Castelló d’Empúries.

En aquestes carreteres s’hi han aplicat diferents tècniques sostenibles, com l’ús de mescles en fred, o l’ús de vidre, cel·lulosa o cautxú. Totes elles contribueixen al reaprofitament de materials, la reducció de consum d’energia i l’increment de la durabilitat del ferm.

Un cop s’executin els treballs, es farà seguiment de cada actuació, per tal d’avaluar les solucions aplicades i incloure’n l’ús en les obres que du a terme habitualment la Generalitat a la seva xarxa viària.