La Diputació de Girona invertirà 5,7 milions d’euros en el desplegament de la fibra òptica entre aquest 2022 i el 2023. De moment, la fibra ja s’està instal·lant a Boadella, Terrades i Llers, aprofitant algunes millores que fa la Diputació en carreteres que són titularitat seva. De fet, el desplegament de la fibra òptica es farà al mateix temps que es treballa en l’actualització de la xarxa viària.

La Diputació preveu fer obres en 29 carreteres entre aquest any i el que ve, i calcula que això servirà per estirar 84,9 quilòmetres de cablejat de fibra òptica. Si bé les primeres actuacions han començat a l’Alt Empordà, es preveu que properament s’estenguin en d’altres comarques de Girona.

Amb l’objectiu de fer arribar la fibra òptica al màxim nombre de municipis possibles, la Diputació ha anunciat un pla per invertir 5,7 milions en dos anys al mateix temps que es renoven algunes de les carreteres que té la corporació. El diputat de Xarxa Viària de la Diputació de Girona, Jordi Xargay, va explicar ahir el pla d’inversions des de Terrades.

Aquest és un dels municipis que properament quedarà connectat a la fibra òptica aprofitant les obres que es fan a la GI-510, entre Terrades i Llers. Les obres permetran desplegar 6,5 quilòmetres de cablejat. En paral·lel, la Diputació també està treballant en millores a la GI-505 entre Boadella i la GI-511, que suposaran 4,9 quilòmetres de fibra òptica més, un tram de 730 metres de la GI-511 entre Terrades i la cruïlla amb la GI-504 i 4,3 quilòmetres més de la GIP-5106 entre Figueres i Llers.

Es preveu que les obres acabin a finals d’aquest 2022 i es prepararà la infraestructura pel desplegament de la fibra òptica que farà la Generalitat, conjuntament amb el manteniment d’aquesta xarxa de cablejat. Aquests 16,7 quilòmetres se sumaran als 11,7 que ja s’han executat a Alp, Garrigàs, Viladamat i l’Armentera, Monells i Madremanya.

A més, la corporació preveu fer de forma esglaonada les actuacions en 21 carreteres més. Això suposarà que a finals del 2023 s’haurà actuat al llarg de 84,9 quilòmetres que permetran connectar diversos municipis al cablejat telefònic d’alta capacitat.

Xargay va avançar que els tècnics ja estan treballant en un nou paquet d’actuacions en trams de deu carreteres més de la demarcació (48,6 quilòmetres) que es podrien executar entre el 2023 i el 2024.