L’Agència Catalana de l’Aigua demana als ciutadans que moderin el consum d’aigua, ja que ha detectat puntes de consum en l’àmbit domèstic.

Les dessalinitzadores catalanes, concretament la del Tordera i la del Llobregat, han produït un total de 31 hm3 durant sis mesos i, des del mes de febrer d’enguany, el sistema Ter Llobregat es troba en l’escenari de prealerta tal com estableix el Pla de Sequera, en situar-se les seves reserves per sota del 60% de la seva capacitat.

Per aquest motiu, des de l’ACA s’ha apostat per incrementar la capacitat de producció de les dessalinitzadores, entre altres mesures, passant del 20-30% habitual al 85%.

Concretament, a hores d’ara la dessalinitzadora de la Tordera, situada al terme municipal de Blanes, funciona amb tres dels quatre mòduls activats, assumint amb la del Llobregat el volum màxim produït d’aigua dessalinitzada de la història.

Per l’Agència, «cal tenir en compte que l’estiu és l’època de l’any en què s’han de garantir les campanyes de reg, a més que les elevades temperatures també produeixen una major evaporació de l’aigua».

Puntes de consum elevades

Malgrat tot, l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya que s’encarrega de la planificació i la gestió de l’aigua, alerta de les puntes de consum domèstic amb increments d’un 10% detectats entre els mesos de maig i juny, el que indica que la ciutadania està consumint més aigua. Sumat a què el règim de pluges des de 2020 és inferior a la mitjana i que la tardor de 2021 i la primavera de 2022 han estat molt seques i és quan habitualment són els períodes on plou més i quan es produeix una major recàrrega d’aigua, l’ACA demana als ciutadans fer un ús responsable del consum d’aigua.