És freqüent que després d’exposicions solars regulars, fins i tot en el dia a dia i sense necessitat de prendre’l a la platja, la pell se’n ressenti. Però a l’estiu, i més quan hi ha forts augments de temperatures, la calor fa augmentar la sequedat de la pell i és important prendre mesures, tal com exposa Margarida Roura, coordinadora del servei de Dermatologia de l’hospital Santa Caterina. D’altra banda, recorda que la protecció contra la radiació solar és important que es mantingui «tot l’any».

Roura explica que, enguany, han notat un increment de cremades a la pell a la primavera, fet que cada vegada és més freqüent en períodes no estivals. De forma paral·lela, també han crescut les reaccions al·lèrgiques al sol que, a diferència d’altres anys, també s’han començat a veure al maig i el juny.

A part de la insistència en la crema solar tot l’any, Roura també recorda que «és important que s’apliqui amb freqüència, cada dues hores, un hàbit que sovint s’oblida i llavors no s’està protegit», adverteix. Seguint la mateixa línia, Marc Sagristà, dermatòleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, remarca que cal posar-se la quantitat necessària, que serien uns 40 grams si es vol cobrir tot el cos. Respecte al tipus de protecció que cal escollir, és clar i concís. «Si una persona ha patit càncer de pell, té una pell molt clara o el sol li provoca al·lèrgia, és preferible utilitzar protecció 50, però en persones amb la pell més fosca seria suficient la protecció 30».

Conseqüències a llarg termini

D’altra banda, cal tenir present que les exposicions excessives al sol i l’augment de l’esperança de vida estan provocant que la incidència de càncers de pell estigui creixent en els darrers anys, tal com ha constatat Margarida Roura. Un altre efecte que apareix al cap dels anys és l’envelliment prematur de la pell, amb especial incís a les parts de coll, cara i mans.

Finalment, la dermatòloga de l’hospital Santa Caterina admet que el sol també té bones propietats, com la vitamina D. Però concreta que «amb deu minuts d’exposició al sol ja és suficient i no cal que s’allargui més, independentment de l’època de l’any».