La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup criminal internacional especialitzat en robatoris en xalets, a qui s’atribueix una desena de casos a Madrid i Catalunya, un d’ells a Girona. Els arrestats conformaven una cèl·lula itinerant a escala internacional i tots han ingressat a la presó.

La investigació de l’operació anomenada Habitat Bidasoa va començar el maig passat, fruit de la cooperació policial entre Guàrdia Civil i la Policia Judicial de la Prefectura de París. El grup investigat després de la comissió de diversos robatoris en habitatges al territori francès, es va desplaçar fins a Madrid, on ràpidament la policia va poder detectar la presència d’aquest grup criminal en un barri del sud de la capital.

A partir d’aquí van començar indagar sobre els individus i van detectar que després de la comissió de diversos fets delictius a la província de Madrid, els presumptes autors es van traslladar a Barcelona on van continuar la campanya de robatoris a diversos punts de Catalunya.

Concretament, van actuar en un xalet de la ciutat de Girona, un a terres de Tarragona i en dos més de poblacions de la província de Barcelona. Tots els robatoris tenien un nexe en comú, primer seleccionaven els potencials habitatges objecte de robatori, principalment xalets unifamiliars i ubicats a zones residencials, després eren sotmeses a vigilància per conèixer la rutina dels seus propietaris i així poder perpetrar els robatoris a plena llum del dia.

En total la Guàrdia Civil ha detingut quatre homes de nacionalitat xilena, peruana i argentina, d’edats compreses entre els 25 i els 37 anys. La detenció de tres es va produir quan tornaven de la comissió d’un robatori a la província de Tarragona. Posteriorment, va ser detingut el quart membre del grup i van aconseguir intervenir una gran quantitat de joies, rellotges, material informàtic i electrònic, tot això procedent dels robatoris investigats.