Diari de Girona

Diari de Girona

Els metges alerten que la situació a les urgències és «greu» i demanen accions

Lamenten que no s’estan complint les mesures per enfortir el sistema de salut acordades

L’entrada d’Urgències del Trueta, en una imatge d’arxiu. SANITAT - SERVEI D URGENCIES DE L HOSPITAL JOSEP TRUETA

El president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, s’ha mostrat crític amb el Departament de Salut a través d’un fil a Twitter, en què lamenta l’estat actual dels hospitals catalans. «La situació avui de les urgències hospitalàries és una demostració evident de la greu situació i la necessitat de transformació del sistema sanitari». És per això que reitera que «no només necessitem més recursos econòmics; aquests s’han d’emprar diferent, la crisi sociodemogràfica de professionals imposa fer reformes estructurals i organitzatives ja».

La manca de metges és una problemàtica que fa temps que anuncien els col·legis professionals, ja que estan previstes jubilacions massives de cara als propers anys. Padrós remarca que «cal reforçar els grans consensos» perquè «el sistema sanitari català és una de les grans palanques per al país: cohesiona com cap servei públic, genera llocs de treball, empreses, recerca i coneixement». També adverteix que «en aquest sentit ens pot portar al desastre; però la determinació contrària pot ajudar el país en aquest moment d’incerteses però també de grans reptes».

En definitiva, des del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, que inclou el Col·legi de Girona -el president, Josep Vilaplana, també ha compartit les piulades- emplacen el Govern i tots els grups polítics a «ser valents en les decisions i explicar-les bé, basades en resultats i eficiència sobre la millor qualitat dels serveis i la seguretat clínica dels pacients».

Padrós també fa referència a la necessitat d’impulsar les trenta mesures per enfortir el sistema de salut, acordades pel Comitè d’Experts per a la Transformació del Sistema Públic de Salut fa dos anys pels metges d’arreu de Catalunya i representants del Govern.

El document va sorgir amb l’esclat de la pandèmia, que va evidenciar que el sistema de salut tenia mancances i «va posar de manifest la necessitat de considerar i realitzar canvis estructurals, alguns demandats des de fa anys, per tal de respondre millor als canvis socials, adequant els serveis a les necessitats de la ciutadania».

Dedicar més recursos econòmics, augmentar les plantilles, millorar la coordinació, les instal·lacions i els recursos tecnològics per prevenir noves pandèmies són les principals reformes necessàries esmentades pels ciutadans en una enquesta duta a terme, en què el 84% de la població reclama reformes.

Compartir l'article

stats