Diari de Girona

Diari de Girona

La calor i les temudes picades

La calor és sinònim de terrasses, relax i... picades, que suposen potser una de les molèsties més recurrents d’aquests dies; convé diferenciar quin insecte les ha causat per saber com actuar

Els mosquits , protagonistes de les fortes calors DdG

Amb la calor, també arriben les temudes plagues típiques de l’estiu, encara que en el cas actual multiplicades per la persistència de les altes temperatures. Els insectes, com les mosques, els mosquits, les formigues, les paneroles o les vespes són companys gairebé inseparables en aquesta època. En alguns casos, només són una mica molestos, però no piquen, però, en altres sí que cal vigilar les picades.

En general, podem dividir els insectes que piquen en verinosos, com les vespes o les abelles -piquen per defensar-se o per instint, però no per alimentar-se-. I xucladors, com els mosquits, les puces i les paparres que s’alimenten de sang.

El risc de les picades rau en el fet que poden transmetre alguna malaltia greu, tant a humans com a animals. Per exemple, les paparres poden transmetre la Malaltia de Lyme que produeix febre, calfreds i dolors musculars i, si no es tracta, es pot estendre al cor, les articulacions i el sistema nerviós. Moltes de les malalties transmeses per aquests insectes són alienes a Espanya i, per tant, poc freqüents. És el cas, per exemple, del Mal de Chagas, una malaltia crònica que transmeten les xinxes i que és pròpia d’alguns països llatinoamericans. Però les molèsties de les picades i les possibles reaccions al·lèrgiques, sí que són un risc molt real en aquesta època de l’any. Segons dades que maneja www.dosfarma.com, al voltant del 3% de la població té al·lèrgia al verí de vespes i abelles.

La taxa de mortalitat és força baixa, però es calcula que unes 3 o 4 persones a l’any podrien morir per aquest motiu a Espanya.

Mosquits

Mosquits Eric Isselée

Les picades dels mosquits són les més freqüents. Només les femelles del mosquit piquen les persones i els animals i ho fan per extreure’n sang. La reacció es produeix perquè el mosquit injecta saliva a la pell quan extreu la sang i la pell reacciona amb un petit bony i picor. Hi ha persones que reaccionen de forma lleu als mosquits. En canvi, en altres pot aparèixer una gran zona vermella i inflamada que també fa mal. Els casos més seriosos poden implicar febre o ronxes.

Vespes i abelles

Vespes i abelles

Les picades d’aquests animals augmenten molt a l’estiu, ja que és l’època en què són més actius i la gent passa més temps a l’aire lliure. A més, des de fa alguns anys s’alerta de l’aparició de la vespa asiàtica, una espècie invasora que ara és molt present en nombroses zones del país. És important anar amb compte amb les seves picades, especialment els al·lèrgics. Actualment, el tractament més efectiu per a les persones amb al·lèrgia és la vacuna, que té una taxa d’èxit propera al 95%.

Mosca negra

Mosca negra

Aquest insecte s’assembla al mosquit però la seva mossegada és molt dolorosa i acostuma a obligar a anar al metge. En mossegar, injecta una substància anestèsica que fa que no sentim dolor en aquell mateix moment; no obstant, la seva saliva produeix les reaccions al·lèrgiques. Un cop passat l’efecte analgèsic, apareix el dolor i, en els casos més greus, cansament, mal de cap o febre.

Puces

Puces

A diferència dels mosquits, les vespes i les abelles, les puces no volen, però sí que salten. La seva picada s’assembla a la del mosquit ja que també produeix picor intensa i deixa un petit bony a la pell. A més, solen aparèixer diverses picades en una línia i deixen restes de sang a la roba o als llençols.

Paparres

Paparres

Només a Espanya hi ha més de 20 espècies de paparres i s’ha registrat un augment de les picades durant aquest estiu en diverses comunitats autònomes. En general, la seva picada és indolora i produeix pocs símptomes: envermelliment, inflor o una petita nafra a la pell. Les paparres són perilloses per als animals ja que es queden enganxades a la pell i poden transmetre als gossos diferents malalties, com la babesiosi o l’ehrlichiosi.

Xinxes

Xinxes

Les seves picades es confonen amb les de les puces o les paparres. Deixen una petita taca vermella a la pell, lleugerament més fosca al centre. També n’apareixen diverses juntes, en línia o en grup. Els qui experimentin una reacció al·lèrgica poden patir picor, butllofes o fins i tot urticària greu.

Compartir l'article

stats