El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha llançat un avís indicant l'elevada probabilitat de xàfecs i tempestes aquesta tarda a les comarques gironines.

L'Alt Empordà, el Ripollès i la Garrotxa seran les comarques que, previsiblement, patiran una major afectació amb pluges que poden acumular 20 litres per metre quadrat en mitja hora. Al mateix temps, aquests xàfecs poden anar acompanyats de pedra i ratxes molt fortes de vent.

Alerta de xàfecs i tempestes a bona part de les comarques gironines la tarda de dissabte Meteocat

La resta de comarques (Baix Empordà, Pla de l'Estany, Gironès i Selva) no queden exemptes de la possibilitat de precipitacions, però, en aquest cas, amb menor intensitat.

La subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé, ha assegurat que aquest dissabte és un dia "complicat" per la meteorologia, ja que hi ha paral·lelament dos plans activats. "Ens hi hem trobat alguna vegada, perquè estem en un territori canviant i molt divers", explica, tot i que admet que "no és el més general".

Davant la previsió de pluges localment intenses, Solé ha recordat que cal evitar aparcar els vehicles en rieres o punts subterranis inundables, i no travessar rius o rieres si baixen amb aigua. Així mateix, Protecció Civil ha recomanat evitar estar en zones on hi pugui haver baixades sobtades d'aigua.

Pel que fa a la calor i al risc d'incendis forestals, Solé ha apuntat que "cal evitar del tot" aquelles accions que "puguin comportar un risc". En el marc del pla Infocat, el Cos d’Agents Rurals manté activat el nivell 3 del Pla Alfa a 249 municipis de 23 comarques i té tancat l’accés a 8 massissos: Montsant, Montserrat, Garraf-Foix, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Montmell, Prades, Tivissa-Vandellòs, Cardó-Boix. Amb tot, es tracta d'un episodi "excepcional".